"Fronteks" počeo misiju na granici Albanije i Grčke

Izvršni direktor Evropske agencije za graničnu bezbednost "Fronteks" Fabris Legeri izjavio je da će ta služba uskoro imati svoje patrole i na granicama drugih zemalja u regionu Zapadnog Balkana, osim na grčko-albanskoj granici, čiji je mandat počeo danas. 

Lageri je prisustvovao na svečanosti u Tirani povodom današnjeg početka posmatračke misije  "Fronteks"  duž cele granične linije između Albanije i Grčke. 

On je u intervjuu za tiransku televiziju Top Čanel istakao da postoji dugogodišnja saradnja Evropske unije i Albanije, kao i da od 2016. godine "Fronteks" ima mogućnost da proširuje svoje aktivnosti i u zemljama koje nisu članice Unije. 

"Proširenje naše operacije i u Albaniji predstavlja politička odluka Evropske unije. Uskoro ćemo imati slične granične kontrole i u drugim zemljama na Zapadnom Balkanu, ali Albanija je prva u regionu", naglasio je Lageri. 

Kako je kazao, misija  "Fronteks-"a na grčko-albanskoj granici biće operativni akter koji će pomagati albanskoj graničnoj policiji putem posmatranja i kontrole, dodavši da su oni fokusirani na ilegalnu trgovinu ljudima, ilegalnih prelaza, ilegalne imigracije, uključujući i sve kriminalne aktivnosti koje mogu da se otkriju na granici, što je u saglasnosti s mandatom misije. 

"Cilj je bolji monitoring ilegalne imigracije koja kreće iz Grčke ka severnim delovima Albanije. Takođe postoje aktivnosti poput prekogranične nedozvoljene trgovine. Želimo da pomognemo albanskim snagama zaduženim za sprovođenje zakona i pograničnim vlastima", kaže izvršni direktor "Fronteks-a". 

Lageri je dodao da  "Fronteks" na albansko-grčkoj granici počinje misiju sa 50 graničnih oficira koji dolaze iz 12 zemalja-članica EU, koji raspolažu s tehničkom opremom i patrolnim vozilima. Prema njegovim rečima, ukoliko postoji potreba, broj pripadnika misije će biti povećan. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво