Služen parastos za 12 banjalučkih beba

Na Novom groblju u Banjaluci služen je parastos i položeno cveće povodom obeležavanja 27 godina od stradanja 12 beba u Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao biti dopremljen ovoj zdravstvenoj ustanovi kopnom zbog ratnih destava, a ni vazdušnim putem jer je na snazi bila zabrana SB UN za letove iznad BiH.

Parastosu, koji su služili sveštenici Eparhije banjalučke, prisustvovali su, i cveće na grobnicu 12 banjalučkih beba položili, izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević, ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović, te poslanici u Narodnoj skupštini Davor Šešić i Srđan Mazalica.

Parastosu su prisustvovali i članovi Republičke i Gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, kao i članovi porodica preminulih beba.

Odlukom Saveta bezbednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je, nakon ovog tragičnog događaja, probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna 1992. u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za celi život.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 22. maj 2019, 18:41) - anonymous [neregistrovani]

A kako se nije moglo prošvercovati

preko teritorije bivše RSK?
Izgleda da nikome nije bilo u interesu da se ova deca spasu!

(sreda, 22. maj 2019, 12:59) - anonymous [neregistrovani]

Nikada ovo ne smemo zaboraviti

Ovo je jedan u nizu primera postovanja medjunarodnih konvencija od strane takozvanih Ujedinjenih nacija koji ne stite ni neduzne decje zivote, vec samo interese svojih mocnih sponzora. UN su bile i ostale marioneta Sjedinjenih Drzava.