Novi dronovi hrvatske vojske kakve Srbija ima već 11 godina

Hrvatska vojska bogatija je za novi bespilotni sistem "orbiter 3", koji će se koristiti za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede. Međutim, taj sistem je zastareo, a Vojska Srbije ga je nabavila još pre 11 godina, piše hrvatski portal "Morski".

Dron "orbiter 3", težak 30 kilograma, služiće Hrvatskoj za rano otkrivanje požara, nadzor plovnih i drumskih puteva, državne granice, kao i podršku u kriznim situacijama, navodi hrvatsko Ministarstvo obrane.

Raspon krila "orbitera" je 4,4 metra, dužina 1,9, a visok je pola metra. Može da leti 150 kilometara na čas, a u vazduhu može da provede sedam sati, piše hrvatski portal.

Bespilotna letelica prvi put je predstavljena javnosti tokom er šoua u Parizu 2005. godine. 

Portal navodi da je zanimljivo to što je Vojska Srbije još pre 11 godina nabavila deset "orbitera", kao i da je tada u Izrael poslala grupu vojnih operatera kako bi se obučili da upravljaju tim bespilotnim letelicama.

Osim Srbije i Izraela, letelice iz sistema "orbiter" koriste Azerbajdžan, Finska, Irska, Meksiko, Peru, Poljska i Uganda.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 22. maj 2019, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

Orbiter

Mislim da mi imamo prvu verziju Orbitera, a ovo je Orbiter 3. Sve u svemu nema puno razlike, i jedan i drugi dron su takoreci igracke namenjene za izvidjanje terena. Mi treba da se usredsredimo na razvoj nasih bespilotnih letelica koje ce biti naoruzane i naravno na one kineske bespilotne letelice koje smo narucili, to je pun pogodak za Vojsku Srbije, a ova sica moze da posluzi ali i dalje ostaje sica.

(sreda, 22. maj 2019, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

@I sta mi imamo od toga?

Pa u svakom slucaju je bolje da ih imamo, nego da ih nemamo.

(sreda, 22. maj 2019, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

I sta mi imamo od toga?

Kakva je korist sto imamo te dronove?
Mozemo sad mirno da spavamo?