Slučaj Štrahe: Kraj političkog eksperimenta?

Austrija od 2017. godine važi za državu u kojoj se sprovodi izvesni "politički eksperiment". Kancelar Sebastijan Kurc je veliki broj glasova dobio upravo zato što je rešio da njegova Narodna partija prekine dugotrajni savez sa socijaldemokratama i formira Vladu sa desničarskom Slobodarskom partijom. Sada su, međutim, pred Austrijom novi izbori, a afera koja ih je izazvala, i dalje nudi više pitanja nego odgovora.

U petak u šest sati posle podne, nemački Špigl i Zidojče cajtung bacili su medijsku bombu. Objavili su snimak austrijskog vicekancelara Hansa Kristijana Štrahea i njegovog kolege iz Slobodarske partije Johana Gudenusa na Ibici u julu 2017. Na stolu ima alkohola i "red bula", a uz dvojicu političara je i navodna rođaka ruskog oligarha. Razgovara se o kupovini medija u Austriji kako bi se ojačala pozicija Slobodarske partije pred izbore. Zauzvrat, Štrahe nudi državne ugovore i otkriva rupe u austrijskim zakonima preko kojih može da se ostvari profit.

Suština snimka je, za jedne, da je Štrahe pokazao da može da bude korumpiran, i to tako što će izdati državne interese i po potrebi nameštati državne tendere. Za druge, ono što je najzanimljivije je da su dva visoka zvaničnika uopšte dopustila da se nađu u takvoj situaciji.

Hajnc Kristijan Štrahe je već u subotu dao ostavku i priznao da je na snimku naveden da polemiše o svemu i svačemu, te da je ono što je govorio bilo katastrofalno i veoma ponižavajuće. Glupo, neodgovorno, greška, dodao je, mačo priča motivisana alkoholom, u pokušaju da impresionira atraktivnu domaćicu koja je očigledno bila samo mamac.

Ali u jednom je Štrahe u pravu, da je reč o pažljivo isplaniranom političkom atentatu. Zašto kompromitujući snimak nije objavljen pred formiranje austrijske vlade 2017? Zbog Rusije i evropskih izbora, dve muve jednim udarcem, kaže Vesna Knežević, dopsinik RTS-a iz Beča.

"Austrijski predsednik Van der Belen je dva dana pre objavljivanja materijala bio u Rusiji sa velikom delegacijom u Sočiju, gde se sreo sa Putinom. Tom prilikom je rekao da Austrija disciplinovano stoji u evropskom bloku sankcija protiv Rusije, ali da to nije austrijska želja. Neke od ovdašnjih novina su bile u šoku, Nemcima se to isto nije dopalo", pojašnjava Vesna Knežević.

Štraheova pozicija među desnicom 

Posle okupljanja evropskih desničara u Milanu proteklog vikenda, ovo dođe kao hladan tuš. Očekuje se da na evropskim izborima dobiju od 250 od 751 poslaničko mesto. A Štraheova partija trebalo je da im se pridruži. Sam Štrahe je imao centralnu ulogu u koordinaciji među desničarima.

"Sve će to za posledicu imati i pad popularnosti ove stranke pred evropske izbore", kaže Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke. "I to bi moglo da utiče na slabiji rezultat desnih populista na evropskom nivou i znatno manju 'supergrupu' desnih populista za koju se očekuje da bude formirana nakon predstojećih evropskih izbora".

Špigl i Zidojče cajtung ne objašnjavaju odakle im snimak, mada se navodi da je u opticaju već par nedelja. Ali to je pitanje svih pitanja i tema svih nagađanja. Najpopularnije su tri teorije. Prva da je sve smislio izraelski marketinški stručnjak Tal Zilberštajn, poznat po negativnim kampanjama, a koji je u jesen 2017. uhapšen zbog utaje poreza i falsifikovanja dokumenata u Izraelu.

"Kao takvog, njega je bivši kancelar Kern, socijaldemokrata, iznajmio 2017. u vreme predizborne kampanje za austrijske nacionalne izbore, sa ciljem da diskredituje glavnog kandidata Narodne stranke, Sebastijana Kurca", kaže Vesna Knežević. "To je bilo bizarno, kakav je bio u školi, kakav s devojkama, gotovo da li je u vrtiću sa decom delio sendvič. Ono što u Slobodarskoj stranci misle je, da je Zilberštajn usput pratio i Štrahea, a onda video-snimak nije objavio zato što to nije bio njegov cilj, nije mu bio u opisu ugovora sa socijaldemokratama".

Druga mogućnost je, kaže Nenad Radičević, da je nemački komičar Jan Bemerman sve snimio u stilu skrivene kamere, "jer se pre mesec dana u govoru prilikom primanja televizijske nagrade izvinio što nije došao lično, rečima da prodaje najtiražniji tabloid na Ibici sa Rusima u jednoj vili, i sve to je tada bio vic. Posle ovoga se sumnja da je Bemerman sve dobro znao, a dan pre objavljivanja snimka je rekao da bi Austrija sutra mogla da gori".

Da li su tajne službe umešale prste 

Treća i za mnoge najverovatnija teorija je da je odgovorna neka strana tajna služba. Austrijski mediji spominju i Ameriku, ali se sve češće čuje da je možda u pitanju veliki sused, Nemačka.

"Kancelarka Merkel već godinu dana javno upozorava Sebastijana Kurca da ne samo nemačke, već ukupne evropske tajne službe neće raditi sa austrijskim tajnim službama zato što u njih nemaju poverenja, jer su infiltrirane slobodarima", pojašnjava Vesna Knežević. "Ne samo da ih vodi jedan od njih, ministar policije Kikl, već su pune ruskih i Putinovih simpatizera. Pre dve sedmice, kao i samo nekoliko dana pre afere, Austrija je ponovo upozorena iz Nemačke – konkretno ministar Hajko Mas – da EU nema poverenje u austrijske obaveštajne službe, u širem smislu i policiju".

Štrahe je u delu snimka pominjao i Srbiju. Pojavili su se navodi da je Štrahe i Srbiju i Hrvatsku opisao kao države u kojima je stanje loše kad je reč o investicijama, te da su se neki njegovi prijatelji loše proveli. Štrahe, koga neki vide kao čoveka koji brani srpske interese u Austriji, savetuje investiranje u zemlje Višegradske grupe.

"Ne očekujem neke velike promene stava slobodara, jer njihove veze sa Dodikom, Dačićem i Palmom nisu zasnovane na ličnom odnosu. Niti to što je supruga Johana Gudenusa srpskog porekla, već na koristoljubivoj želji partije da ima naklonost srpske manjine u Austriji koja ima pravo glasa", kaže Nenad Radičević.

Sebastijan Kurc nije prihvatio ponudu Slobodarske partije da Štraheovo mesto zauzme popularni Norbert Hofer, bivši kandidat za predsednika Austrije. Jer, tada bi nastavio da vlada sa ministrima iz redova njihove partije, među kojima je i ministar policije Herbert Kikl.

"Da je Kurc pristao, to bi značilo da ministar policije Kikl u narednim mesecima ne samo da ostaje na vlasti, već sprovodi kriminalističku obradu Štraheovih izjava sa videa – o ilegalnom partijskom finansiranju i dodeli državnih tendera", kaže Vesna Knežević. "Usput, 2017. kad je taj video snimljen, Kikl je bio generalni sekretar Slobodarske partije, sve novčane donacije su išle preko njega. Sad bi Kikl trebalo da istražuje sam sebe."

Austrijski kancelar ništa ne ostavlja slučaju, pa je ministra Kikla, koji je odbio da podnese ostavku, smenio.

Nakon toga, na sednici predsedništva slobodara odlučeno je da se svi ministri iz te stranke povuku iz vlade.

Inače, Kurc je u svom obraćanju rekao da nije prvi put da ima probleme sa Slobodarskom partijom, ali da je sada dosta. Pozvao je na nove izbore, a predsednik ih je zakazao za septembar.

Problem Sebastijana Kurca je taj što će verovatno ostvariti dobar rezultat na izborima u septembru, ali će mu trebati koalicioni partner. Teško da će ponovo sa Slobodarskom partijom, a ne želi ni da gradi mostove sa socijaldemokratama, sa kojima je njegova partija najčešće bila u koaliciji. 

Evropa će sigurno ponovo pomno pratiti izbornu trku u Austriji. Populistička Slobodarska partija do sada je bila prilično umirena učešćem u vlasti. Slučaj Štrahe pretvoriće je, veruje se, u ljutu i opasnu opoziciju. Iz desnog u još više desno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво