Suđenje Dudakoviću, Jeličićeva svedočila o ubistvu supruga i devera

Na suđenju generalu Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine, svedok Tužilaštva BiH Mara Jeličić rekla je da je njen suprug Čedo ubijen 15. septembra te godine kada je iz Sanskog Mosta krenuo u selo Vrtoče po invalidska kolica za decu. Nastavak suđenja zakazan je za 17. jun.

Mara Jeličić je u Sudu BiH ispričala da je sa bolesnim suprugom i dvoje dece invalida na početku rata iz Bihaća, gde su živeli, otišla u vikendicu u selu Vrtoče, u opštini Bosanski Petrovac.

"Iz sela smo 19. avgusta 1995. otišli u Sanski Most. Muž je sa deverom Jovom 15. septembra 1995. pošao nazad u Vrtoče po invalidska kolica za decu koja su ostala u vikendici i nikad se nisu vratili", izjavila je Jeličićeva, dodajući da je njihov nestanak prijavljen Crvenom krstu u Sanskom Mostu.

Navela je da se odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma vratila u Bihać.

"Posmrtni ostaci devera su ekshumirani na Mioču i sahranjeni u Vrtoču. Moj suprug do danas nije pronađen", dodala je Jeličićeva.

Odgovarajući braniocima tokom unakrsnog ispitivanja, Jeličićeva je rekla da nema nikakva direktna saznanja o tome ko je i kada ubio njenog supruga i devera.

Ukazala je i da suprug nije bio vojno angažovan, da je imao radnu obavezu i bio čuvar u motelu u Petrovcu, te da nije imao oružje.

Odgovarajući sudiji Željki Marenić na pitanje da li se raspitivala o nestanku supruga, Jeličićeva je rekla da zna samo da su krenuli u Vrtoču i da im se u Medenom Polju gubi svaki trag.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Deo optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen nakon što je Sud primio nalaz timskog veštačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво