Štrahe posle skandala podnosi ostavku

Austrijski vicekancelar i lider desničarske stranke FPO Hajnc Kristijan Štrahe ponudio je ostavku koju će kancelar Sebastijan Kurc prihvatiti, javlja "Rojters". Štrahea bi na mestu vicekancelara i na čelu stranke trebalo da zameni ministar saobraćaja Norbert Hofer. Ostavku podneo i šef poslaničkog kluba FPO Johan Gudenus.

Štrahe je na konferenciji za novinare, posle objavljivanja snimka na kojem se vidi kako nudi navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, rekao da je pogrešio uz ocenu da je to bilo glupo i neodgovorno.

Dodao je da zatražio od svoje žene i ostalih da mu oproste. Međutim, naveo je da nije uradio ništa protiv zakona.

"Ne želem, ni u kom slučaju, da moje ponašanje pruži osnov za pad vlade", rekao je Štrahe novinarima.

Prethodno je bečka Oe24Ta, pozivajući se na krugove u OVP (stranka kancelara Kurca), navela da je apsolutna većina članova Predsedništva stranke, kao i Kurc, za prekid saradnje sa FPO.

Sebastijan Kurc nema više poverenje u koalicionog partnera, navela je televizija, dodajući da će to saopštiti i danas tokom dana.

Ta informacija je objavljena u trenutku dok su Kurc i Štrahe razgovarali u sedištu vlade.

Kurc pod međunarodnim pritiskom

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izložen je velikim međunarodnim pritiskom da prekine koaliciju sa Slobodarskom partijom (FPO) nakon afere sa video-snimcima.

Inače, Kurc trenutno ima tri opcije - nastavak koalicije sa FPO na čijem čelu je sada Norbert Hofer, raskid koalicije sa FPO i raspisivanje prevreemenih izbora, ili ulazak u novu koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SPO) bez glasanja.

Da se odlučio za prvu opciju Kurc bi se, prema medijima, pojavio pred medijima odavno, ali očigledno u njegovoj stranci većina je za raskid koalicije, čemu je i on bliži.

Raspisivanje prevremenih izbora išlo bi na ruku kancelaru i njegovoj Narodnoj partiji (OVP), jer nikada nije bila popularnija.

Međutim raspisati izbore nedelju dana pred izbore za Evropski parlament je mač sa dve oštrice i mogao bi imati negativne efekte. Inače, spekuliše se da bi izbori, iako bi Kurc sada najavio raspad koalicije, održali tek u drugoj polovini septembra.

Time se želi izbeći da glasanje bude zakazano krajem jula, kada su Austrijanci na odmoru.

Kurc je trebalo da se obrati javnosti sa odlukom o budućnosti vlade, ali je termin konferencije odložen. Mediji prenose da je Kurc imao brojne telefonske razgovore, ne samo sa austrijskim političarima, već i sa kolegama iz inostranstva.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen najavio je da će se on u vezi krize austrijske vlade obratiti građanima u 20.35. 

Ispred sedišta austrijske vlade, u kojem se on nalazi od jutros, za prevremene izbore protestuje oko 20.000 ljudi.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво