Uoči komemoracije u Blajburgu, Austrija upozorava

U Blajburgu će u subotu biti održana komemoracija ustašama u Blajburgu. Austrijska policija upozorava da su pooštreni zakoni i da se neće tolerisati oznake vojske Nezavisne Države Hrvatske koje su izjednačene s nacističkim oznakama iz Drugog svetskog rata. Kazne su novčane, ali i zatvorske – do 20 godina.

Na polje kod Blajburga i ove godine će doći hiljade onih koji žele da odaju poštu nastradalim ustašama. Zbog onih koji skup koriste da bi veličali ustašku ideologiju i nose nacističke oznake, Austrija u Koruškoj podiže stepen bezbednosti na najviši nivo. Skup će obezbeđivati gotovo 450 policajaca.

"Za ustaška obeležja uvedene su kazne i do 4.000 evra i mesec dana zatvora. Postoji mogućnost i povezivanja krivičnog dela, ako se ponovi, i tada je zaprećena kazna do 20 godina", kaže Dionizio Rajner iz policije Koruške.

Zabranjeni su ustaško "U", natpis "Za dom spremni", šahovnica sa prvim belim poljem.

"Ove godine će javni tužilac biti na licu mesta i odmah reagovati. U redu je odati poštu, ali ako dođe do kršenja zakona biće rigorozne mere", kaže Rajner.

Zbog najavljene komemoracije u Blajburgu su već održani protesti.

"Smeta nam što se na toj komemoraciji okupe nacisti iz cele Evrope i tada ona dobije neko potpuno drugo lice i to škodi našem imidžu kao turističkom mestu", kaže Stefan Visočnik, gradonačelnik Blajburga.

Prošle godine po starom, blažem zakonu uhapšeno je devetoro ljudi od kojih je sedam pritvoreno, a jedan osuđen na 15 meseci.

Na skup u Blajburgu, posle mnogo godina, neće prisustvovati niko iz hrvatskog političkog vrha.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво