Ferhagen "koči" pregovore Hrvatske i EU

Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen "ne vidi mogućnost skorog nastavka pregovora" za pristup Hrvatske Evropskoj uniji. Uprkos protivljenju, Zagreb dobio potvrdu za ulazak u završnicu pregovora o članstvu.

Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen izjavio je da ne vidi mogućnost deblokade pregovora o poglavlju "Pravosuđe i temeljna prava", dok Hrvatska ne odgovori na zahtev glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca da dostavi dokumentaciju koja mu je neophodna.

"U sadašnjim okolnostima ne vidim mogućnost skorog nastavka pregovora o poglavlju 23, ali se nadam da će odgovor hrvatskih vlasti na zahtev tužioca Bramerca da mu se dostavi neophodna dokumentacija omogućiti da se blokada prevaziđe", rekao je Ferhagen u Briselu, na sastanku ministara spoljnjih poslova Evropske unije.

Ferhagen je rekao da je Bramerc uspostavio stalni kontakt sa hrvatskim vlastima i da će, ako dođe do napretka po pitanju traženih dokumenta, odmah obavestiti EU koja je spremna da ponovo razmotri to pitanje, prenela agencija Hina.

Nakon što im je glavni haški tužilac Serž Bramerc ponovio svoju prošlonedeljnu ocenu datu pred Savetom bezbednosti, ministri su pohvalili poslednje poteze hrvatskih vlasti u potrazi za artiljerijskim dnevnicima vezanim za suđenje hrvatskim generalima za ratne zločine u "Oluji", ali su izrazili žaljenje što još nema konkretnih i zadovoljavajućih rezultata.

Belgija, Finska i Velika Britanija, takođe, se protive otvaranju ključnog poglavlja pregovora o sudstvu i osnovnim pravima.

Završnica pregovora

Hrvatski mediji juče su preneli da je, uprkos protivljenju šefova diplomatija pojedinih država, na sastanku u Briselu, Zagreb ipak dobio potvrdu za ulazak u završnicu pregovora o članstvu.

Mediji prenose da će Brisel do kraja decembra početi da piše ugovor o pristupanju Hrvatske EU, a odobren je i finansijski plan za prve dve godine članstva. Prema dosadašnjoj praksi, ugovor o pristupanju nove članice i računicu koliko će ona koštati EU u Briselu se počinju pripremati pola godine pre mogućeg završetka pregovora.

Evropska komisija računa da bi 2012. godina mogla da bude prva godina punopravnog članstva Hrvatske, pa bi te i naredne godine, na osnovu odobrenih projekata, Zagreb iz fondova EU mogao povući ukupno nešto više od dve milijarde evra. S druge strane, njena godišnja članarina iznosila bi 600 miliona evra.

Ministri spoljnih poslova EU su nabrojali šta još očekuju od hrvatskih vlasti - pre svega reformu sudstva, borbu protiv korupcije i puno ispunjavanje zahteva Haškog suda, prenose mediji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво