Crna Gora, vojnik koji odbije učešće u NATO misiji gubi službu

Poslanici crnogorske skupštine raspravljaju o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci. Ministar odbrane Predrag Bošković kaže da su razlozi za donošenje Izmena zakona usaglašavanje sa strategijskim dokumentima, propisivanje službe u rezervnom sastavu vojske, vojna obaveza, kao i izmene poslova Generalštaba.

Predrag Bošković navodi da se Predlogom zakona propisuje da se rezervni sastav Vojske sastoji iz ugovorne i strategijske rezerve.

"Ugovor sačinjavaju vojni obveznici koji su na osnovu internog oglasa sa Ministarstvom odbrane zaključili ugovor o službi rezervnog sastava vojske. Brojnu veličinu rezerve određuje Vlada", pojasnio je Bošković.

Dodaje i da značajan deo nadležnosti prelazi sa ministra u ruke načelnika Generalštaba.

Propisana je nova zakletva za vojnike i novi zadaci po ulasku u NATO.

Lica u vojsci imaju obavezu i da brane ostale članice NATO-a.

Izmene zakona predviđaju i promene uslova za prestanak vojne službe.

Prema zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mesta na koje je postavljeno, odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mesta.

Vojska: deo tradicije

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović rekla je da se Izmenama zakona na sveobuhvatan način uređuje rezervni sastav Vojske Crne Gore, kao i da se stvaraju bolji uslovi za jačanje Vojske.

"Ovdje je važno napomenuti da će rezervni sastav djelovati u svim situacijama koje podrazumijevaju i vanredne situacije poput onih o zaštiti i spasavanju", kazala je Šćepanovićeva.

Za DF je Vojska Crne Gore, kako kažu, mnogo više od vojne formacije. Ona je, navode, tradicije Crne Gore.

"Ovdje sada uvodimo obaveznost da svako vojno lice u Crnoj Gori mora pod prijetnjom otkaza učestvovati u ratnim, vojnim operacijama koje ne propisuje Skupština, već propisuje štab NATO pakta. Da li treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje interesa globalnog svjetskog bankarskog fašizma?", pitao je poslanik DF-a Nebojša Medojević.

Medojević je naglasio da je to opasan presedan.

Poslanik HGI-a Andrijan Vuksanović naveo je da je sasvim legitimno i legalno braniti se od onih koji vas napadaju.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić objasnio je da je članom 31 propisana nova obaveza lica u VCG da učestvuju u odbrani država saveznica u smislu člana 5 Severnoatlantskog ugovora.

"Nema riječi o tome da bilo ko može natjerati bilo koga da napada", rekao je Sekulić i dodao da NATO u regionu, u ovom vremenu, ne bi trebalo da ima negativan predznak.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво