Podgorica, parlament odbio da raspravlja o posledicama NATO bombardovanja

Crnogorski parlament nije uvrstio u dnevni red predlog Posebnog kluba poslanika o obrazovanju odbora za ispitivanje posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana Crne Gore.

Kao razlog za odbijanje navodi se da do sada nije sprovedeno nijedno ispitivanje koje bi potvrdilo ili opovrglo sumnje da bombardovanje ostavilo negativne posledice na zdravlje građana Crne Gore, prenosi RTCG.

Protiv je glasalo 26 poslanika, za je bilo 14, a uzdržano 12.

Predsednik Posebnog kluba poslanika, Aleksandar Damjanović rekao je ranije da i 20 godina nakon NATO vazdušnih napada postoje dileme vezane za uticaj bombardovanja na zdravlje stanovništva.

Naveo je da su to ispitale i neke NATO države, poput Italije koja je formirala parlamentarnu komisiju da bi utvrdila posledice NATO bombardovanja na vojnike koji su učestvovali u operacijama.

"S obzirom da je Crna Gora bombardovana na više lokacija i osiromašenim uranijom, a imajući u vidu činjenice o porastu broja bolesti karcinoma u zadnjih 20 godina, smatramo da ima potrebe da se privremeni odbor pozabavi ovom problematikom i otkloni dileme", istakao je Damjanović.

Ukazao je da je jedan od motiva za predlaganje formiranja odbora bio apel javnosti za formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje posedica NATO bombardovanja, koji je potpisalo više od 200 intelektualaca i učesnika javnog života iz Crne Gore, na inicijativu pokreta "Ne u rat, ne u NATO".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво