Dodik: Treći puk biće u uniformama Vojske RS

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je 12. maj Dan Vojske Republike Srpske i da je to dan prisećanja na žrtve i na važne bitke, a da hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić koji je protiv Dodika podneo krivičnu prijavu, ima pravo na to.

"Taj dan pripada emocijama i sećanju na Vojsku Republike Srpske", rekao je Milorad Dodik i dodao da u Zakonu piše da Treći pešadijski puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.

Povodom krivične prijave koju je protiv Dodika podneo hrvatski član Predsedništva Željko Komšić, Dodik navodi da Komšić ima na to ima pravo i konstatuje – "videćemo".

Na pitanje da li je tražio saglasnost ministarstva odbrane da Treći pešadijski puk ponese uniformu Vojske RS, Dodik je rekao da je on njima nadređen, a ne oni njemu.

"Meni su objasnili pravila da Puk ima pravo na pukovsku uniformu. Šta je tu problem? Šta će meni saglasnost ministarstva odbrane? Ja sam njima nadležan, nisu oni meni. Ja sam taj koji je vrhovni komandant, nisu oni", rekao je Dodik i dodao da Treći pešadijski puk, kao i ostali, ima pravo na pukovske uniforme, za koju su odlučili da budu crveno–plave.

"Ne zanima me šta oni u Sarajevu rade. Mogu da uvedu 5.000 u rezervni sastav, ja neću progovoriti nijedne reči. Oružane snage BiH su bile upotrebljenje u Gacku kada je podizan spomenik ustašama, jesmo reagovali, ali šta sad? Niko nije rekao da će to biti rat", rekao je Dodik ističući da je reč o svečanosti obeležvanja Dana Vojske Republike Srpske.

Srpski član Predsedništva  istakao je da "sada traži da se naprave uniforme za jedan deo momaka koji neće imati oružje", s obzirom na to da "im sada brane", i dodao da ako ne može u kasarni Kozara, još bolje.

"Evo neka budu relaksirani svi, ukoliko i na to budu digli galamu, naći ćemo načina. Uzećemo, postrojićemo se, obučemo jedan deo ljudi, stavićemo na stadion Borca i obeležićemo. Hoćete nam i to zabraniti? Nećete naravno", rekao je Dodik.

Komentarišući mogućnost da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrebi bonska ovlašćenja, Dodik je rekao da Savet bezbednosti UN nikada nije doneo odluku o korišćenju bonskih ovlašćenja.

"Njih može da upotrebi samo na bazi konsenzusa Saveta za implementaciju mira (PIK), iako ni to nije pravno, jer Dejtonski sporazum ne podrazumeva PIK. To je sistem ambasadorokratije", navodi Dodik i dodaje da je prošlo vreme smena i da je krajnje vreme da visoki predstavnik ode.

Prema njegovim rečima, u BiH treba da bude formiran Savet ministara i da se učini sve što je potrebno da bi dobila mišljenje Evropske unije i pokuša da dođe do kandidatskog statusa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво