EU podeljena o pregovorima sa Makedonijom

Šefovi diplomatija Evropske unije podeljeni po pitanju početka pregovora o prijemu Makedonije. Grčka zahteva da pregovori sa Makedonijom počnu pošto spor o imenu bude rešen. Švedsko predsedništvo predlaže njihovo odlaganje za mart 2010. godine.

Evropska unija je podeljena po pitanju pokretanja pregovora o prijemu Makedonije, zbog njenog spora sa Grčkom o imenu države, izjavio je francuski državni sekretar za evropska pitanja Pjer Leluš.

Šefovi diplomatija Evropske unije su na sastanku u Briselu razmatrali nacrt teksta u kojem se predlaže ponovni sastanak "u martu 2010. godine, s ciljem da se odredi datum za početak pregovora o prijemu".

Zemlje članice EU su podeljene po tom pitanju, "jer Grčka ne želi da bude vezana za bilo koji datum", rekao je Leluš posle sastanka u Briselu.

Razlog zbog koga je danas bilo nemoguće usaglasiti stavove je zahtev Grčke da pregovori EU sa Makedonijom počnu tak pošto spor o imenu bude rešen, dok je Švedsko predsedništvo predvidelo njihovo odlaganje za mart 2010. godine.

"Dve teze se sukobljavaju. Jedna govori da su pregovori sa Makedonijom u interesu EU, jer je to važno za proces stabilizacije Balkana, ali se protivi drugom principu, a to je solidarnost sa Grčkom", rekao je Leluš.

Rasprava će biti nastavljena sutra, kada je predviđeno dirktno obraćanje makedonskog premijera Nikole Gruevskog ministrima zemalja članica.

Makedonija je kandidat za EU od decembra 2005. godine i želi da počne pregovore o prijemu pre kraja godine. Početak pregovora je dobio zeleno svetlo Evropske komisije u oktobru, ali nije još EU.

Grčka je u aprilu 2008. godine blokirala proces prijema Makedonije u NATO i zapretila da će isto učiniti i za EU.

Grčka od 1991. godine ne priznaje Makedoniju kao državu pod tim imenom, jer smatra da ona time izražava pretenzije prema njenoj istoimenoj severnoj oblasti.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи