U Sanskom Mostu proglašeno stanje prirodne nesreće

Nevreme je već zahvatilo region. Zbog kiše, na severozapadu Bosne i Hercegovine, reke su se izlile u opštini Novi grad i Prijedoru gde je voda ušla u kuće i pomoćne objekte. U Sanskom Mostu proglašeno stanje prirodne nesreće. U Sarajevu preuzete preventivne mere.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su bujične reke sa Kozare na više pravaca prelile obale, da je zaplavljeno 200 kuća, kao i da je voda ušla u neke stambene objekate na području grada, piše RTRS.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da su vatrogasci na terenu i da ispumpavaju vodu, mahom iz podrumskih prostorija.

Na vanrednoj sednici Gradskog štaba civilne zaštite koja je održana u nedelju uveče proglašen je prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada.

U Sanskom Mostu je na sednici Štaba Civilne zaštite proglašeno stanje prirodne nesreće zbog najava da bi ovogodišnje poplave mogle biti gore nego one iz 2014. godine kada je Sanski Most bio bukvalno pod vodom. 

Na ovakav potez opštinske vlasti odlučile su se zbog prognoza Federalnog štaba Civilne zaštite i Hidrometeorološkog zavoda FBiH da bi zbog obilnih kiša vodostaj Sane i pritoka mogao rasti do 570 centimetara, što je pola metra više u odnosu na vodostaj iz 2014. godine.

Zbog toga su donesene mere da se započne izgradnja odbrambenih nasipa na kritičnim delovima oko rijeke Sane.

Donesena je odluka da škole sutra ne rade.

U Kamenici, Velikom i Malom Lugu, Pokoju i Vedrom Polju reke su se već izlile. Prema podacima nadležnih službi, prijavljeno je plavljenje šest kuća i jedne garaže. 

U Bihaću je u poslednja 24 časa palo 84 litra kiše po kvadratnom metru.

Građanima Bihaća je iz preventivnih razloga preporučeno da prokuvavaju vodu pre upotrebe, s obzirom na to da su padavine dovele do zamućivanja vode na svim izvorištima koja se koriste za vodosnadbevanje ovog grada.

S obzirom na najavljene padavine, najveći problem bi moglo izazvati izlivanje potoka, koji se zatvaraju bacanjem otpada koji onemogućava normalan protok vode.

Kako javlja Avaz, kiša koja je jutros počela padati jačim intenzitetom na području Žepča i Zavidovića već u popodnevnim satima je, nakon nekoliko obilnih pljuskova, donela velike probleme u saobraćaju i štete domaćinstvima.

Poplavljeni su putevi u više prigradskih naselja, a saobraćaj je otežan na delu regionalnog puta Žepče – Zavidovići zbog izlivanja potoka i nanosa na saobraćajnicu u Bistrici.

Na nekoliko lokacija u Banjaluci i oko nje voda se prelila na put, što zbog prelivanja odvoda, što zbog izlivanja lokalnih potoka i reka.

Prema ranijim podacima, na području Banjaluke je od nedelje poslepodne do ponedeljka ujutro palo 43 litra kiše po metru kvadratnom, a Vrbas je i dalje ispod redovne linije odbrane od poplava.

U samoj Banjaluci nema poplavljenih domaćinstava, a problemi su izazvale podzemne vode i bujice, prenosi Kliks.

U Sarajevu za sada bez problema

Opasnosti od poplava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine za sada nema, ali bi potencijalna pretnja mogla biti izlivanje Bosne, Željeznice, Zujevine i Miljacke, dok topljenje snega sa okolnih planina stvara dodatni problem.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo upozoravaju na opasnost od poplava i preporučuju preduzimanje preventivnih mera.

Posebno se apeluje na nadležne organe u opštinama sa područja Kantona Sarajevo da odmah preduzmu sledeće mere: da izvrše preglede postojećih planova zaštite i spasavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kao i da organizuju svakodnevno osmatranje i praćenje stanja vodotoka, objekata i terena.

Preporučuje se i unapređivanje saradnje nadležnih organa civilne zaštite sa vodoprivrednim društvima i pravnim licima koji upravljaju vodnim objektima, radi redovnog i vanrednog praćenja vodostaja i pravovremenog informisanja i spasavanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво