Crna Gora ponovo traži izručenje Marovića

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Republike Srbije molbu za izručenje Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

I pre podnošenja navedene molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove poternice bili su stvoreni svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude lišen slobode u Republici Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori, kako je to slučaj sa drugim licima koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Republike Srbije redovno i ažurno realizuju, navodi u saopštenju Ministarstvo Crne Gore.

Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dve godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove poternice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje.

Očekujemo da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Republike Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Takođe, Ministarstvo pravde je nadležnim organima Republike Srbije prosledilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena osuđenom Milošu Marović bude izvršena u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju.

Predmetna zamolnica usledila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodeljeno državljanstvo Republike Srbije, a u svetlu činjenice da prema važećim međunarodnim ugovorima Republika Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dve godine.

Podsećamo da su državni organi Crne Gore još i ranije iskoristili raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje, koji su rezultirali raspisivanjem Interpolovih poternica za Svetozarom i Milošem Marovićem.

Dodatno, ministar pravde je više puta, kako kroz direktnu komunikaciju sa zvaničnicima Republike Srbije, tako i javno, izražavao očekivanja Crne Gore da policija u Srbiji ispuni svoju međunarodnu obavezu i lica sa Interpolove poternice liši slobode i omogući njihovo izručenje Crnoj Gori.

Uprkos navedenim urgencijama, državni organi Republike Srbije ni nakon dve godine nisu lišili slobode Svetozara i Miloša Marovića, niti su o razlozima za nepostupanje u ovim slučajevima na bilo koji način obavestili crnogorske državne organe, navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 26. apr 2019, 10:56) - saša [neregistrovani]

Rekao bih...

Najbolje je da sa CG prekinemo sve oblike saradnje dok god je Milo Djukanovic na vlasti. Priznati Kosovo od strane Djukanovica i njegovih pajtosa je dno dna u odnosima Srbije i CG u zadnjih hiljadu godina.

(petak, 26. apr 2019, 08:44) - Mile [neregistrovani]

Izručenje

Gospodo crnogorci jel vi hapsite albance koji su na srpskim poternicama i šaljete ih za srbiju .