Kineska kompanija izgubila od Crne Gore, presudio rok

Kompanija "Čajna roud end bridž korporejšn", koja je glavni izvođač radova na deonici auto-puta Podgorica–Kolašin, izgubila je spor pred Upravnim sudom Crne Gore kojim je tražila povraćaj uplaćenog novca za akcize u iznosu od 79.430,04 evra.

"Čajna roud end bridž korporejšn" podnela je tužbu na rešenje Poreske uprave koja je odbila da im isplati ovaj iznos plaćenih akciza, jer zahtev za povraćaj nije predat u predviđenom roku. Kompanija tvrdi da za njih ne važi rok iz Zakona o akcizama, već ugovor sa Vladom.

Kako je navedeno u presudi, kineska kompanija ima pravo da prema Zakonu o auto-putu i ugovoru sa Vladom o projektovanju i izgradnji deonice Smokovac–Mateševo dobija povraćaj dela uplaćenih akciza na gorivo koje je potrošeno prilikom izgradnje auto-puta.

Sudsko veće, međutim, navodi da u ugovoru, Zakonu o auto-putu i podzakonskim aktima Vlade u vezi sa ovim poslom, nije definisano u kojem roku izvođač "Čajna roud end bridž korporejšn" može tražiti pravo na povraćaj uplaćene akcize, te se zbog toga mora primenjivati rok iz Zakona o akcizama.

U presudi je navedeno da je zakonski rok za podnošenje zahteva za povraćaj dela plaćene akcize 15 dana od isteka kvartala u kojem je nabavljeno gorivo – gasna ulja.

"Kako je tužilac zahtjev za povraćaj dijela plaćene akcize za gasna ulja koja su nabavljena u četvrtom kvartalu 2015. godine, podnio dana 11. 2. 2016. godine, dakle, nakon isteka propisanog roka od 15 dana od isteka kvartala, to su pravilno upravni organi odbili njegov zahtjev kao neblagovremen", navodi se u presudi Upravnog suda.

Poreska uprava je rešenje kojim odbija zahtev za povraćaj donela 30. maja 2017. godine. Presuda je doneta nakon samo jednog održanog ročišta 20. marta ove godine.

Kineskoj kompaniji je do sada vraćeno ili je oslobođen plaćanja raznih dažbina u iznosu preko sto miliona evra. Sud je presudio i da svaka strana snosi svoje sudske troškove.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво