Ostavka u Hitlerovom rodnom gradu zbog uvredljive pesme

Austrijski političar Kristijan Šliher, zamenik gradonačelnika rodnog grada Adolfa Hitlera Braunaua na Inu podneo je ostavku nakon pritiska javnosti posle njegove pesme o imigraciji koja je ocenjena kao "rasistička".

Šliher je objavio pesmu u uskršnjem izdanju lokalnih novina koje su povezane da njegovom partijom FPO. U pesmi se migranti porede sa pacovima i savetuje se migrantima da se integrišu ili da što pre odu.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahtevao je od FPO-a da se distancira od pesme dok je liderdka socijaldemokrata Pamela Rendi Vagner rekla da je jezik pesme podseća na nacionalsocijalističku propagandu.

Šliher se prvo branio govoreći da je njegova pesma osimišnjena tako da provociea ali ne i da vređa, i izvinio se za poređenje ljudskih bića i pacova.

Austrijski vicekancelar i lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe potvrdio je da je Šliher podneo ostavku.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 23. apr 2019, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

Vreme nacizma nije isto kao ovo danasnje, te prema tome nemoze se jedna pesma danasnjice uporediti sa nacionalsocijalistickom partijom. U ono doba nije bilo migranata kao sto su navalili danas na Evropu. Doslo je vreme da u odbranu svoje zemlje nesmes kazati ni jednu "uvredljivu" rec, moras dati ostavku na polozaj koji zauzimas. A samo nekoliko koraka jugo-istocno, mozes da pevas cisto nacisticke pesme i vredjas svoj sopstveni narod i sve okolne narode i crtas kukaste krizove, i niko ne daje ostavku. Mozda su to "dupli standardi" ili Evropa uopste nema standarda.