Drugi krug za Pendarovskog i Siljanovsku Davkovu

U Severnoj Makedoniji će biti održan drugi krug predsedničkih izbora u kojem će snage odmeriti kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Stevo Pendarovski i kandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova.

Preliminarni rezultati Državne izborne komisije, na osnovu prebrojanih gotovo 100 odsto glasova, pokazuju da je Pendarovski na izborima u nedelju osvojio 42,84 odsto glasova, a Siljanovska Davkova neznatno manje - 42,24 odsto.

U brojkama to znači da je 322.605 građana glasalo za Pendarovskog, a 318.247 za Davkovu.

Treći kandidat koga podržava Savez za Albance i Besa, Bljerim Reka osvojio je 10,34 odsto glasova, prenela je agencija MIA.

S obzirom da u prvom krugu niko nije dobio više od 50 odsto glasova, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu.

Izlasnost je 41,78 odsto, odnosno 753.267 građana sa pravom glasa.

Drugi krug glasanja trebalo bi da bude održan 5. maja.

Za predsednika će u drugom krugu biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uslovom da na glasanje izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasača.

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema Ustavu se ponavlja ceo izborni postupak.

Pendarovski vodi, Mickoski slavi 

Premijer i lider SDSM Zoran Zaev istakao je da zajednički kandidat SDSM i DUI Stevo Pendarovski pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora i poručio da će Pendarovski biti predsednik zemlje jer će, kako kaže, pobediti i 5. maja.

"Prema 98 prebrojanih glasova sa biračkih mesta, Stevo Pendarovski osvojio je 321.901 glasova, a Gordana Siljakovska - Davkova 316.872 glasa", rekao je sinoć Zaev, prenosi Plusinfo.

Zaev je čestitao na pobedi u prvom krugu Pendarovskom uz isticanje da očekuje da će biti još veća pobeda u drugom krugu.

On je pozvao sve građane da izađu na birališta 5. maja, u drugom krugu da bi pobedio napredak zemlje, a ne da se država vraća unazad.

Lider najveće opozicione partije u Severnoj Makedoniji Hristijan Mickoski nakon objavljenih preliminarnih rezultata na jučerašnjim predsedničkim izborima izjavio je da su pobedili, ali da nisu u celosti porazili aktuelnu vlasti na čelu sa Zoranom Zaevim, prenosi portal a1on. 

"Pobedili smo hotel-koaliciju", rekao je Mickoski podsečajući na konferencije za medije koje vladajuća partija Socijaldemokratski savez organizuje u hotelima. Kako je istakao Mickoski, "u Makedoniji počinje nova realnost, te da su pobedili vlast koja se udaljila od naroda". Poručio je da dolaze bolji dani za Makedoniju. 

On je rekao da je Gordana Siljanovska Davkova budući predsednik Makedonije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво