Crna Gora prodaje "Kotor" i "Pulu"

Crnogorska vlada odlučila je da se iz mornarice Vojske Crne Gore povuku dva najveća plovila – patrolni brod "Kotor" (P-33) i njegov blizanac "Pula" (P-34) i ponude na prodaju. Prihod od njihove prodaje biće usmeren za nabavku novog naoružanja i opreme.

Ministarstvo odbrane zaduženo je da izvrši procenu i odredi početne cene za brodove i rezervne delove za ta plovila koji su u mornaričkim skladištima, kao i da sprovede postupak njihove prodaje, prenose Vijesti.

Budući da je reč o prodaji još upotrebljive i perspektivne vojne tehnike, Ministarstvo odbrane će novog vlasnika za najjače i najveće brodove crnogorske mornarice tražiti na tzv. poverljivim tenderima koji nose oznaku tajnosti "interno".

Do sada je više država iskazivalo interesovanje da kupi ova dva broda, koja su tehnički u dobrom stanju, i da ih nakon modernizacije naoružanja i elektronike uvrste u sastav svojih ratnih mornarica. Među interesentima bili su Pakistan, Turska, Bangladeš, Izrael...

Kako se navodi u Informaciji o rešavanju statusa patrolnih brodova P-33 i P-34, oni su preveliki, preskupi i prekomplikovani za upotrebu u mornarici crnogorske vojske koja ni sa kadrovskog stanovišta više ne može opsluživati tako kompleksne ratne brodove koji su krajem osamdesetih godina prošlog veka napravljeni da budu okosnica udarnih pomorskih snaga flote nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice.

U tom dokumentu stoji da "najveći problem u održavanju ovih brodova predstavlja nepostojanje specijalizovanih remontnih ustanova ili firmi u Crnoj Gori koje imaju kapacitete za održavanje i remont brodskih oružnih sistema i sistema za upravljanje vatrom, što značajno već duži period utiče na ispravnost, pouzdanost i upotrebu ovih sistema".

"Kotor" (P-33) i njegov blizanac "Pula" (sada P-34) bili su najveći i najmoćniji ratni brodovi nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice. Ove dve raketne fregate građene su 1986. i 1988. godine. Brodovi su dugački 92 i široki 11,7 metara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво