Crna Gora prodaje "Kotor" i "Pulu"

Crnogorska vlada odlučila je da se iz mornarice Vojske Crne Gore povuku dva najveća plovila – patrolni brod "Kotor" (P-33) i njegov blizanac "Pula" (P-34) i ponude na prodaju. Prihod od njihove prodaje biće usmeren za nabavku novog naoružanja i opreme.

Ministarstvo odbrane zaduženo je da izvrši procenu i odredi početne cene za brodove i rezervne delove za ta plovila koji su u mornaričkim skladištima, kao i da sprovede postupak njihove prodaje, prenose Vijesti.

Budući da je reč o prodaji još upotrebljive i perspektivne vojne tehnike, Ministarstvo odbrane će novog vlasnika za najjače i najveće brodove crnogorske mornarice tražiti na tzv. poverljivim tenderima koji nose oznaku tajnosti "interno".

Do sada je više država iskazivalo interesovanje da kupi ova dva broda, koja su tehnički u dobrom stanju, i da ih nakon modernizacije naoružanja i elektronike uvrste u sastav svojih ratnih mornarica. Među interesentima bili su Pakistan, Turska, Bangladeš, Izrael...

Kako se navodi u Informaciji o rešavanju statusa patrolnih brodova P-33 i P-34, oni su preveliki, preskupi i prekomplikovani za upotrebu u mornarici crnogorske vojske koja ni sa kadrovskog stanovišta više ne može opsluživati tako kompleksne ratne brodove koji su krajem osamdesetih godina prošlog veka napravljeni da budu okosnica udarnih pomorskih snaga flote nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice.

U tom dokumentu stoji da "najveći problem u održavanju ovih brodova predstavlja nepostojanje specijalizovanih remontnih ustanova ili firmi u Crnoj Gori koje imaju kapacitete za održavanje i remont brodskih oružnih sistema i sistema za upravljanje vatrom, što značajno već duži period utiče na ispravnost, pouzdanost i upotrebu ovih sistema".

"Kotor" (P-33) i njegov blizanac "Pula" (sada P-34) bili su najveći i najmoćniji ratni brodovi nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice. Ove dve raketne fregate građene su 1986. i 1988. godine. Brodovi su dugački 92 i široki 11,7 metara.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 19. apr 2019, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

@Svakako prodati predimenzionirane

Nema Crna Gora para da odrzava ni ove brodove koje je nasledila od SRJ, kamoli da kupuje nove i savremenije brodove koji su kud i kamo skuplji i zahtevniji za odrzavanje. Od para koje ce dobiti od prodaje brodova najverovatnije ce kupiti nekoliko americkih helikoptera koji su neki dan predstavljeni u C. Gori. Zalostno!

(petak, 19. apr 2019, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

@flamantes

Kao sto su prodali sve brodove Jugooceanije da bi kupili nove i savremenije... Koje na kraju nisu kupili.

(petak, 19. apr 2019, 17:36) - flamantes [neregistrovani]

Svakako prodati predimenzionirane

brodove i kupiti savremenije i primjerenije

(petak, 19. apr 2019, 17:35) - anonimni [neregistrovani]

tako ih lako prodaju

A kad bi Crnogorci mogli da naprave jedan ovakav brod?

(petak, 19. apr 2019, 14:28) - anonymous [neregistrovani]

Nepostojanje remontnih kapaciteta

Prvo su zatvorili remontni zavod "Sava Kovacevic" u kome je 1980-ih sovjetska mornarica popravljala svoje podmornice. Na tom mestu su sagradili Porto Montenegro. Sad nemaju remontne kapacitete, pa moraju da zatvore i ratnu mornaricu.

(petak, 19. apr 2019, 12:10) - bg anonymous [neregistrovani]

Skupa plovila

Ovi brodovi su vrlo kompleksni i trebalo ih je prodati odmah posle podele imovine SRJ. Njihovo odrzavanje je, i kad su bili u funkciji, vrlo skupo.

(petak, 19. apr 2019, 12:02) - Zoran [neregistrovani]

Prodaja

Prodali ste Crnu Goru, sad je došao red i na brodove !