Mesić ipak prihvatio nagradu koja je bila namenjena Orhanu Pamuku

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić primio je nagradu Počasni građanin Sarajeva u sarajevskoj Većnici, iako je u februaru prošle godine odbio da primi ovo priznanje.

"Meni je drago da sam danas ovde. Bilo je određenih nesporazuma, sećate se. Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita i da će biti zadovoljan da se jednom sretnemo i družimo. Tako sam ja obavestio vođstvo Sarajeva da možemo obaviti preuzimanje priznanja", navodi Mesić.

Bivši lider Republike Hrvatske odbio je nagradu jer su se gradske vlasti u poslednjem trenutku predomislile – umesto dodele priznanja Počasni građanin Sarajeva turskom nobelovcu Orhanu Pamuku, odlučile su da dobitnik nagrade bude Stjepan Mesić.

Mnogi su tada optužili gradske vlasti da su pod pritiskom turskog režima "oduzele" nagradu svetski priznatom književniku jer nije pristalica Erdoganove vlasti. 

"Pre svega trebalo me je obavestiti da sam uopšte predložen za Počasnog građanina, jer ni to nisam znao. Posebno nisam oficijelno dobio informaciju da sam izabran. A pogotovo kad sam čuo da je procedura bila sasvim drugačija, dakle, da je Orhan Pamuk dobio sve glasove komisije koja je to predlagala i najednom se onda ja pojavljujem kao počasni građanin... Sve skupa to mi nije odgovaralo", rekao je bivši hrvatski predsednik prošle godine i dodao da će i dalje ostati prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva.

Uprkos očekivanju da će se bivši lider Republike Hrvatske pojaviti u Sarajevu, to se nije desilo. Ipak, 14 meseci kasnije, Mesić je u Većnici primio nagradu, uz objašnjenje da je rešio sve nesporazume.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamenik gradonačelnika Ivica Šarić i predsedavajući Gradskog veća Igor Gavrić uručili su priznanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво