Komšić: Nema popuštanja Dodiku i Čoviću

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Demokratske fronte Željko Komšić navodi da neće popustiti "ni Dodiku ni Čoviću, sve dok u sedište NATO ne ode prvi godišnji Akcioni program u okviru MAP-a".

Željko Komšić je u razgovoru za portal Radio Sarajevo rekao da očekuje da predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik nastaviti "osporavanje puta BiH ka NATO".

"On tu neće popustiti jer je očigledno riječ o malo čvršćim, moguće i opasnijim, obavezama koje on ima prema Rusiji. Nažalost, u svemu tome ima direktnu pomoć Čovića i HDZ-a, što je opet priča za sebe. Tako da će se priča o formiranju Vijeća ministara BiH nastaviti, i to sa neizvjesnim krajem", ističe Komšić.

Odluka će, kako kaže Komšić, ipak biti na SDA, koja će morati da bira "između popuštanja Dodiku i odustanka od NATO-a u ovoj fazi i neformiranja Vijeća ministara BiH".

"Ne znam šta će na kraju SDA uraditi, samo mogu reći da Demokratska fronta i ja, naravno u kapacitetu koji imamo i onoliko koliko smo bitni u ovoj situaciji, nećemo popustiti ni Dodiku ni Čoviću, sve dok u sjedište NATO ne ode prvi godišnji Akcioni program u okviru MAP-a", poručuje Komšić.

Prokomentarisao je i odluku Predsedništva BiH da Hrvatskoj uputi protestnu notu zbog afere "Špijuni".

"Protestna nota koji BiH upućuje vlastima u Hrvatskoj je znak da je, nažalost, vlast u Hrvatskoj izašla iz granica prihvatljivog i diplomatski uobičajenog ponašanja koje treba da karakteriše odnose dvije zemlje. Zašto to vlasti u Hrvatskoj rade, između ostalog provode obavještajne operacije u BiH, prema BiH i građanima BiH, pitanje je za zvanični Zagreb. Na kraju krajeva same institucije u Hrvatskoj su priznale da je takva vrsta obavještajne operacije provođena", zaključuje Komšić.

broj komentara 0 pošalji komentar