Dodik, Čović i Izetbegović dogovorili podelu resora

Lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović uspeli su napraviti značajan korak u formiranju državne vlasti. Hrvati dobili tri ministra i tri zamenika, Bošnjaci tri ministra i četiri zamenika u Veću ministara BiH, a Srbi tri ministra i predsedavajućeg Veća ministara BiH.

U zgradi Predsedništva BiH održan je sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou državnih institucija. Delegacije su predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a domaćin sastanka bio je Dodik. 

Čović je nakon sastanka rekao da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora. On je rekao da se nada kako će danas svako staviti na dokument ono što je izbalansirano na pregovorima, prenosi Kliks. 

Nije želio govoriti o podeli resora za SDA i SNSD otkrivajući kako su Hrvati dobili tri ministra i tri zamenika, što je manje od očekivanog, dok su Bošnjaci dobili tri ministra i četiri zamenika u Veću ministara BiH, a Srbi tri ministra i predsedavajućeg Veća ministara BiH. 

"Nadam se da je pregovarački proces o Veću ministara BiH definitivno završen. Nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara za sastav Veća ministara BiH", rekao je Čović. 

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Čović je kazao kako tu treba još kompromisa kako bi svi izašli kao pobjednici. 

"HDZ je delimično zadovoljan. Dobili smo finansije, civilne poslove i pravdu. To je nešto što može biti na tragu kompromisa", kazao je Čović.

Naveo je da bi pregovarački proces danas trebalo da bude završen i da su resori razdeljeni. 

Predsednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon sastanka kako će ta stranka u Veću ministara BiH dobiti ministarstva za vanjske poslove, sigurnost i odbranu.

Izetbegović je rekao da je sastanak bio bolji od onoga što se očekivalo te da su pribiliženi stavovi što se tiče resora. Kako kaže, misli da je rešenje da Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH preuzme nestranački kadar. 

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko izjavio je ranije u Banjaluci da je velika sramota što još nije formiran novi saziv Saveta ministara.

Posledice su vidljive već sada u Savetu Evrope, gde BiH više nije zastupljena, rekao je Incko, prenosi RTRS. 

Prema njegovim rečima, neformiranje vlasti nije dobro, jer narod očekuje da izvršna vlast rešava bitne probleme građana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво