Nezaposlenim Sarajlijama 400 evra za čišćenje grada

U velikoj akciji čišćenja Kantona Sarajevo, koja počinje u subotu 20. aprila, biće angažovano 600 ljudi koji će u naredna dva meseca za taj posao primati mesečnu platu u iznosu od 800 konvertibilnih maraka, prenosi portal Kliks.

Preračunato u evropsku valutu, njihova plata iznosiće oko 400 evra.

Tu do sada najobuhvatniju akciju čišćenja glavnog grada BiH zajedno su organizovali Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo (KS) i Vlada sarajevskog Kantona, navodi portal Kliks.

Kako kažu, svaka lokacija će biti očišćena, a građane mole da im pošalju što više lokacija i fotografija divljih deponija, koje će oni proslediti komunalnim firmama.

Vršilac dužnosti direktora Službe za zapošljavanje KS Muhamed Bekto rekao je da je za tu akciju osigurano milion i 59 hiljada konvertibilnih maraka.

"Učešćem u ovom programu poslodavci s područja Kantona Sarajevo će angažovati nezaposlene s biroa da rade u periodu od dva meseca. Sredstva je izdvojila Služba za zapošljavanje KS gde ćemo mi radnicima isplatiti neto plate po 800 KM za svaki mesec", istakao je Bekto.

Kako je naveo sve obaveze preuzima Kanton.

"Te osobe će ostati na evidenciji nezaposlenih, s tim da će imati priliku raditi dva meseca. Jednostavno, želimo dati neki doprinos uređenju grada kako bismo mogli osigurati što bolje uslove za predstojeću turističku sezonu u gradu Sarajevo, ali i popraviti čistoću grada", naveo je Bekto.

Liste poslodavaca koji učestvuju u akciji čišćenja, odnosno koji posreduju u zapošljavanju radnika s biroa, trebalo bi da usvoji Vlada KS u četvrtak.

Bekto podseća da su sufinansiranja ranije iznosila 600 KM te je Služba odlučila da poveća taj iznos zbog rasta cena života.

"Smatramo da sadašnji iznos nije zanemarljiv", kratko je prokomentarisao Bekto.

Svi radnici koji budu čistili grad će imati normalno radno vreme od osam sati, a poslodavci će im osigurati svu potrebnu opremu i sredstva za čišćenje.

Iz Službe za zapošljavanje istakli su da to nije jedini njihov program zapošljavanja i da će kroz naredna dva javna poziva zaposliti 1.571 osobu.

broj komentara 0 pošalji komentar