Sarajevo, potraga za posmrtnim ostacima Srba

Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite, prema nalogu Tužilaštva BiH, na Alipašinom polju u Sarajevu od jutros iskopavaju teren, radi pronalaska posmrtnih ostataka Srba ubijenih u ratu 90-tih godina prošlog veka.

Predsednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da se iskopavanje terena sprovodi se prema dojavi očevidaca koji su videli da je u toku rata na tom mestu iskopana velika rupa, ali ne znaju šta se tog dana dalje dešavalo.

"Drugi dan videli su da je dovezen zapaljeni kombi Grasa, nakon čega je bagerom bačen u rupu i zatrpan. Posle toga posađeni su veći bagremovi", rekao je Mandić.

Kako prenosi RTRS, Mandić je istakao da je, prema dosadašnjim saznanjima, prijava tačna.

Mandić je podsetio da je prilikom poslednjeg pokušaja ekshumacije na tom terenu bio postavljen luna park, tako da je iskopavanje bilo onemogućeno.

Prema njegovim rečima, nakon pregleda terena, biće sačinjen zapisnik o tome šta je pronađeno, a ukoliko budu pronađeni dokazi, tužilac Vesna Ilić bi od Suda BiH trebalo da zatraži nalog za ekshumaciju.

"Nadamo se da ćemo ovde pronaći sve Srbe koji su nestali sa Alipašinog polja, Čengić Vile, Nedžarica i ostalih bližih lokacija sa kojih su sarajevski Srbi nestajali", naglasio je Mandić.

Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije i dalje traga za oko 180 nestalih sarajevskih Srba.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво