Počelo suđenje Atifu Dudakoviću

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih reči Tužilaštva BiH počelo je suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine. Tužilac Marijana Čobović rekla je da će Tužilaštvo dokazati da su svi optuženi počinili zločin protiv čovečnosti, a Dudaković i ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Suđenje se nastavlja 22. aprila.

Marijana Čobović je istakla da će izjavama svedoka Tužilaštvo dokazati da je od 13. septembra do polovine oktobra 1995. postojao sistematski napad na civile srpske nacionalnosti na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta i da je operacija "Sana 95" počela 13. septembra pod komandom Dudakovića.

"Cilj napada bio je ne samo osvajanje ovih teritorija koje su bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske, već i etničko čišćenje srpskog stanovništva sa tih prostora", naglasila je Čobovićeva, prenosi RTRS.

Navela je da je napad bio izvršen prema civilima i civilnim objektima, što je podrazumevalo i prirodu nasilja bez obzira da li je bila reč o muškarcima ili ženama bilo koje starosne dobi.

Tokom napada, sva zatečena, uglavnom stara i nemoćna lica, su pobijena. Preživeo je samo mali broj Srba koji su se predali civilnoj policiji. Čolovićeva je rekla da će preživeli svedoci govoriti o ubistvima, kao i o uništavanju srpske imovine i verskih objekata.

"Tužilaštvo će dokazati da su u dobro isplaniranoj vojnoj operaciji ljudi hapšeni i odmah ubijani, kao i vreme počinjenja zločina. Dokazaćemo da su pripadnici Petog korpusa pod komandom Atifa Dudakovića, na području Bosanskog Petrovca i okolnih mesta ubili najmanje 65 srpskih civila, od kojih je najstariji imao 90 godina", dodala je Čolovićeva.

Prema njenim rečima, iskazima svedoka i materijalnim dokazima Tužilaštvo će dokazati da su na području opštine Ključ ubijena 42 civila srpske nacionalnosti, među kojima su dva lica imala 80 godina.

Iz Tužilaštva ističu da će dokazati da je na području Bosanske Krupe ubijeno najmanje 10 Srba, među kojima je i jedan devedesetogodišnjak, te da je na području Sanskog Mosta i okoline stradalo 100 srpskih civila, među kojima su dve žrtve imale 90 godina.

"Iskazima svedoka Srpske pravoslavne crkve, te video-snimcima, dokazaćemo da je nakon akcije 'Sana 95' u Bosanskom Petrovcu uništeno 12 verskih objekata, u Ključu četiri, Sanskom Mostu 15, a u Bosanskoj Krupi šest", navela je Čobovićeva.

Prema njenim rečima, Tužilaštvo će, između ostalog, izvesti i dokaze o postojanju oružanog sukoba između Petog korpusa takozvane Armije BiH i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, pristalica Fikreta Abdića.

Čobovićeva je navela da su civili, koji nisu učestvovali u borbenim dejstvima, bili mučeni i ubijani, o čemu je Dudaković, kao komandant Korpusa, bio upoznat.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Deo optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih veštaka, kao i prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da su na području Krajine 1995. godine počinjeni masovni zločini i etničko čišćenje.

Kojić očekuje osuđujuću presudu za Dudakovića i 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво