Zaev: U sporazumu sa Bugarskom nesumnjivo reč o dva naroda

Ugovorom o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Republike Severne Makedonije i Republike Bugarske, pokazali smo da tamo gde postoji politička volja i ideja o napretku, otvorena pitanja se lako rešavaju, kaže makedonski premijer Zoran Zaev na obeležavanju 11. godišnjice osnivanja Bugarskog kulturnog kluba u Severnoj Makedoniji, prenosi portal "Plusinfo".

Zoran Zaev je rekao da su dve zemlje napravile istorijski korak napred.

"Postavili smo prošlost kao temelj budućnosti. Nema sumnje da u sporazumu postoje dve zemlje, dva naroda i dva jezika. Sporazumom smo zajedno odlučili da sprečimo zlonamernu propagandu ako se ona pojavi u državama, zajedno da se protivimo govoru mržnje i zajedno da pobedimo nacionalizam", istakao je Zaev.

Prijateljstvo, kako je dodao, nikada nije bilo veće i intenzivnije, stvoreni su jaki instrumenti za prevazilaženje nesporazuma i izgradnju trajnog saveza.

U prevazilaženju nesporazuma i izgradnji i održavanju trajnog prijateljstva važnu ulogu imaće građani i organizacije u obe zemlje, naveo je Zaev.

"U ovom pravcu Udruženje građana 'Bugarski kulturni klub' u našoj zemlji ima značajno mesto. To je jasno definisano u misiji udruženja, koja ima za cilj nužno približavanje i interkulturalnu toleranciju kultura susednih zemalja – Republike Bugarske i Republike Sjeverne Makedonije. Postoji zajednička posvećenost stvaranju realnih uslova za izražavanje kulturnog identiteta i ostvarivanje individualnih prava u kontekstu multikulturalnog društva, kao i afirmacija kulturnih vrednosti i kulturnih tradicija građana severne Makedonije koji su određeni kao Bugari", istakao je Zaev.

Prema njegovim rečima, Republika Severna Makedonija je snažno posvećena izgradnji i negovanju inkluzivnog društva u kome niko neće biti zanemaren na putu uspešne, zajedničke Republike Severne Makedonije, doma za sve, integrisane u Evropsku uniju. 

Bugari više nisu tabu tema 

Na svečanosti se obratio i predsednik Upravnog odbora Udruženja Lazar Mladenov, koji je istakao da tema o Bugarima u Severnoj Makedoniji više nije tabu i da veruje u iskrene napore za izgradnju društva za sve. 

"Proglasili smo Bugare iz Severne Makedonije, u srcu naše državnosti, od početka pluralizma do danas", naveo je Mladenov.

Manifestaciji su prisustvovali i bivši predsednik Bugarske Rosen Plevneliev, poslanik Andreja Kovačev i predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev.

Oni su naglasili ulogu Republike Severne Makedonije u promovisanju prava svih zajednica u zemlji u skladu sa standardima EU, i poručili da Severna Makedonija ima snažnu podršku Republike Bugarske i njenih građana u napretku zemlje u njenim evroatlantskim težnjama. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво