Tirana, suzavcem protiv demonstranata

Albanska policija ponovo je suzavcem rasterala demonstrante, koji su pokušali da na silu uđu u zgradu parlamenta. Opozicija traži ostavku premijera Edija Rame. Nema izveštaja o povređenima.

Opozicija u Albaniji, predviđena demokratama Ljujzima Baše, još jednom je u subotu protestovala u centru Tirane, tražeći smenu vlade Edija Rame i vanredne parlamentarne izbore, javljaju albanski mediji.

Policija je, u pokušaju da zaustavi demonstrante namerne da uđu u zgradu parlamenta, ispalila desetine patrona suzavca, nakon čega su se učesnici protesta razišli.

Opozicija u Albaniji već mesecima protestuje tražeći ostavku Edija Rame, a poslanici najsnažnije opozicione Demokratske partije su pre izvesnog vremena, uprkos oštrom protivljenju Zapada, napustili parlament.

"Slepo nasilje ugrožava državne institucije i policiju", istakao je ministar policije Sander Lješaj, posle sukoba policije i demonstranata pred kraj mitinga.

Do sukoba policije i demonstranata došlo je pošto su učesnici protesta počeli da bacaju petarde i plastične flaše na policajce koji su stajali u kordonu ispred parlamenta.

Pristalice opozicije su u nekoliko navrata pokušale da probiju policijski kordon, ali ti pokušaji su prekinuti pošto je policija ispalila desetine patrona suzavca, posle čega su se demonstranti razišli po okolnim ulicama.

Albanske vlasti su za obezbeđenje skupa opozicije u centar Tirane uputile oko 1.300 policajaca.

Situacija u Albaniji, posle serije protesta opozicije, prilično je krhka, a pristalice socijalista Edija Rame optužuju demokrate da pokušavaju da izazovu haos u državi.

broj komentara 0 pošalji komentar