Fratar iz Čitluka u centru pedofilskog skandala

Bivše štićenice katoličkog doma za decu "Ivan Pavao II" u Čitluku posvedočile su za zagrebački nedeljnik "Novosti" da je fratar Kornelije Kordić od 2001. do 2014. godine zlostavljao njih četiri, dok je peta sve videla i suprotstavljala se tome, prenosi "Indeks".

Prema iskazima pet bivših štićenica tog doma, Kornelije Kordić od 2001. do 2014. godine je njih četiri zlostavljao, dok je peta sve videla i suprotstavljala se tome, prenosi Indeks

Devojke koje su želele da ostanu anonimne zbog, kako kažu, stida, ali i straha od osvete tvrde da se za sve to znalo još 2010. godine.

"Jedna od sagovornica Novosti u dom je došla sredinom devedesetih. Kaže da se stanje pogoršalo posle smrti sestre Josipe.

"Još dok je teško bolesna ležala u krevetu, počeo je da nas redovno posećuje u sobama. Obilazio je ženske sobe, dečaci ga nisu zanimali. Išao je od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući nam intimne delove tela", ispričala je jedna od štićenica, prenosi Indeks.

Druga devojka je u vreme kada je bila zlostavljana imala deset godina.

"Stajao je pored moga kreveta, ništa nije rekao. Osetila sam da me dira. Sećam se da sam bila okrenuta glavom prema zidu i da sam se skamenila. Nisam znala što da radim", rekla je Novostima druga zlostavljana devojka.

Treća sagovornica Novosti rekla je da je sve rekla psihologu i prijateljima, ali da joj niko nije verovao.

"Znao je ulaziti u gaćicama u sobu. Jednom je takav legao pored mene i prijateljice. Dodirivao nas je dok nije zaspao", ispričala je ona.

Dodaje da je sve rekla psihologu i prijateljima, ali da joj niko nije verovao.

"Rekli su mi da živim u svetom katoličkom centru i da lažem", navela je ona, prenosi Indeks

"Pokušavala sam da zaštitim druge devojčice"

Jedna od sagovornica Novosti je istakla da ona nije bila zlostavljana, ali da je bila svedok tome i da je uspela da mu se suprotstavi. 

"Jedne večeri 2003. godine, kad sam otvorila vrata, videla sam kako Kornelije brzo izvlači ruku koju je držao ispod jorgana. Odgurnula sam ga iz sobe i rekla mu da ga više nikad ne želim videti u sobama gde spavaju devojčice. Sećam se da se tresao i da mi je rekao kako nije očekivao takvo ponašanje od tako kulturne devojke", ispričala je ona.  

Dodaje da je on nakon toga znao da ne sme ništa kod nje ni da pokuša, "a imala sam i nešto više godina od devojaka koje su ga zanimale", objašnjava ona.

"Lažne optužbe"

Kornelije Kordić je novinaru Novosti, koji ga je suočio sa optužbama, rekao da su optužbe lažne.

"To su laži, nikad ništa od toga nisam uradio. Kažem vam da to nema veze sa istinom", odgovorio mu je Kordić, prenosi Indeks.

Dom za decu "Ivan Pavao II" osnovala je 1994. godine Josipa Kordić, osnivač Zajednice sestara misionarki ranjene obitelji i sestra franjevca optuženog za zlostavljanje.

Socijalne službe BiH su u poslednjih 25 godina u taj dom poslale nekoliko stotina dece.

Josipa Kordić je preminula 2003. godine pa je brigu za dom preuzela Kornelija Kordić sa bratom Kornelijem.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се