Fratar iz Čitluka u centru pedofilskog skandala

Bivše štićenice katoličkog doma za decu "Ivan Pavao II" u Čitluku posvedočile su za zagrebački nedeljnik "Novosti" da je fratar Kornelije Kordić od 2001. do 2014. godine zlostavljao njih četiri, dok je peta sve videla i suprotstavljala se tome, prenosi "Indeks".

Prema iskazima pet bivših štićenica tog doma, Kornelije Kordić od 2001. do 2014. godine je njih četiri zlostavljao, dok je peta sve videla i suprotstavljala se tome, prenosi Indeks

Devojke koje su želele da ostanu anonimne zbog, kako kažu, stida, ali i straha od osvete tvrde da se za sve to znalo još 2010. godine.

"Jedna od sagovornica Novosti u dom je došla sredinom devedesetih. Kaže da se stanje pogoršalo posle smrti sestre Josipe.

"Još dok je teško bolesna ležala u krevetu, počeo je da nas redovno posećuje u sobama. Obilazio je ženske sobe, dečaci ga nisu zanimali. Išao je od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući nam intimne delove tela", ispričala je jedna od štićenica, prenosi Indeks.

Druga devojka je u vreme kada je bila zlostavljana imala deset godina.

"Stajao je pored moga kreveta, ništa nije rekao. Osetila sam da me dira. Sećam se da sam bila okrenuta glavom prema zidu i da sam se skamenila. Nisam znala što da radim", rekla je Novostima druga zlostavljana devojka.

Treća sagovornica Novosti rekla je da je sve rekla psihologu i prijateljima, ali da joj niko nije verovao.

"Znao je ulaziti u gaćicama u sobu. Jednom je takav legao pored mene i prijateljice. Dodirivao nas je dok nije zaspao", ispričala je ona.

Dodaje da je sve rekla psihologu i prijateljima, ali da joj niko nije verovao.

"Rekli su mi da živim u svetom katoličkom centru i da lažem", navela je ona, prenosi Indeks

"Pokušavala sam da zaštitim druge devojčice"

Jedna od sagovornica Novosti je istakla da ona nije bila zlostavljana, ali da je bila svedok tome i da je uspela da mu se suprotstavi. 

"Jedne večeri 2003. godine, kad sam otvorila vrata, videla sam kako Kornelije brzo izvlači ruku koju je držao ispod jorgana. Odgurnula sam ga iz sobe i rekla mu da ga više nikad ne želim videti u sobama gde spavaju devojčice. Sećam se da se tresao i da mi je rekao kako nije očekivao takvo ponašanje od tako kulturne devojke", ispričala je ona.  

Dodaje da je on nakon toga znao da ne sme ništa kod nje ni da pokuša, "a imala sam i nešto više godina od devojaka koje su ga zanimale", objašnjava ona.

"Lažne optužbe"

Kornelije Kordić je novinaru Novosti, koji ga je suočio sa optužbama, rekao da su optužbe lažne.

"To su laži, nikad ništa od toga nisam uradio. Kažem vam da to nema veze sa istinom", odgovorio mu je Kordić, prenosi Indeks.

Dom za decu "Ivan Pavao II" osnovala je 1994. godine Josipa Kordić, osnivač Zajednice sestara misionarki ranjene obitelji i sestra franjevca optuženog za zlostavljanje.

Socijalne službe BiH su u poslednjih 25 godina u taj dom poslale nekoliko stotina dece.

Josipa Kordić je preminula 2003. godine pa je brigu za dom preuzela Kornelija Kordić sa bratom Kornelijem.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 12. apr 2019, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

Re: Uzas

Ovo zaista nema nikakve veze sa Hrvatima koje mnogi od nas optuzuju i kad treba i kad ne treba. Problem pedofilije postoji u citavoj katolickoj crkvi.

(petak, 12. apr 2019, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Pa,ovo i nije neka novost....

Pedofilija drma i Vatikan i katolicke crkve na sva sva cetiri kontinenta tako da ovo nije nikakva novost nego potvrda necega sto cijeli svijet zna.

(petak, 12. apr 2019, 17:08) - Srbin [neregistrovani]

Uzas

Jos jedan u nizu dokaza ko su Hrvati zaista!

(petak, 12. apr 2019, 16:39) - anonymous [neregistrovani]

Sad devojke treba da se udruže

Da lepo sve zajedno presaviju tabak pa pred sudiju. Pa da fratar ode u zatvor, da malo njega dodiruju. Tamo se mnogo raduju pedofilima.