Počela konferencija o Srebrenici

U Banjaluci je počela Međunarodna naučna konferencija "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", koja će danas i sutra okupiti stručnjake iz Rusije, SAD, Nemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH.

Konferencija se održava s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine. Planirano je štampanje zbornika radova koji ima 800 stranica i 48 referata koje su pisala 52 autora.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da skupovi poput međunarodne naučne konferencije o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije" daju novu sliku o istini o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine. 

"Nemoguće da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Istina podrazumeva čitav period rata, a i neke ranije istorijske procese", rekao je Dodik , prenela je RTRS.

Istakao je da je očigledno da Srebrenica nije bila tema sve do dolaska bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna u BiH.

"Odjednom su se setili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga nisu imali, pa pokušavaju da ga izgrade od Srebrenice. To je lažni mit, on ne postoji, već užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata", rekao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je potrebno da se događaji u Srebrenici, ali i njenoj široj okolini, od 1992. do 1995, posmatraju u celini, jer je samo na taj način moguće stvoriti kontekstualno jasnu i objektivnu sliku o ratnim dešavanjima na tom prostoru iz jula 1995. godine.

Organizatori skupa su Organizacija straešina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво