Počela konferencija o Srebrenici

U Banjaluci je počela Međunarodna naučna konferencija "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", koja će danas i sutra okupiti stručnjake iz Rusije, SAD, Nemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH.

Konferencija se održava s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine. Planirano je štampanje zbornika radova koji ima 800 stranica i 48 referata koje su pisala 52 autora.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da skupovi poput međunarodne naučne konferencije o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije" daju novu sliku o istini o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine. 

"Nemoguće da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Istina podrazumeva čitav period rata, a i neke ranije istorijske procese", rekao je Dodik , prenela je RTRS.

Istakao je da je očigledno da Srebrenica nije bila tema sve do dolaska bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna u BiH.

"Odjednom su se setili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga nisu imali, pa pokušavaju da ga izgrade od Srebrenice. To je lažni mit, on ne postoji, već užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata", rekao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je potrebno da se događaji u Srebrenici, ali i njenoj široj okolini, od 1992. do 1995, posmatraju u celini, jer je samo na taj način moguće stvoriti kontekstualno jasnu i objektivnu sliku o ratnim dešavanjima na tom prostoru iz jula 1995. godine.

Organizatori skupa su Organizacija straešina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

broj komentara 14 pošalji komentar
(subota, 13. apr 2019, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

Dva dana???

Šta žele da postignu za dva dana???
Alo, bre???

(subota, 13. apr 2019, 09:32) - milan lala [neregistrovani]

Istina se ne moze sakriti

Odgovor za Slavko @ . Gospodine postoji medjunarodno pravno priznata definicija za genocid i ona se ne moze menjati niti iskrivljivati, sa njom se ne moze manipulirati , ona je jedna jedinstvena i jasna. Ta definica nikako se ne poklapa sa zlocinom u Srebrenici. Sud u Hagu pod pritiskom zapadnih hegemona imenovao je teski ratni zlocin kao "genocid" i time prvenstveno naneo stetu pomirenju a i ugledu sud. To manipulisanje suda ova komisija prezentovace svetskoj javnosti. Potpuno je jasno iz dosadasnjih postupaka muslimana u BiH da njima nije stalo do istine i do pomirenja nego samo do satanizacije Srba kako u BiH tako i u Srbiji. Puna podska komisiji u njenom rad , komisija je svetski reprezentativna sastavljena od najvecih poznatih svetskih strucnjaka za pitanja genocida. Dosta je bilo laganja i mrznje prema Srpskom narodu , srpske zrtve nisu uvazene , zlocini nad Srbima nisu procesuirani zlocinci nisu kaznjeni i o tom ce komisija takodje doneti svoj sud.

(petak, 12. apr 2019, 21:25) - Воронцов [neregistrovani]

Изгледа да неки поистовећују Међународни суд у Хагу са Хашким трибуналом

Међународни суд у Хагу основан је на основу повеље УН, а то је наставак Суда правде основаног још 1921.и он суди спорове између држава и нема никакве везе са Хашким трибуналом

(petak, 12. apr 2019, 14:43) - Slobodan [neregistrovani]

Ispravka

Moram i ja vas da ispravim, Takozvani 'medjunarodni' sud 'pravde' u hagu za dogadjaje vezana za rat u Bosni iskljucivo se finansira od NATO-a. Time je sve receno...

(petak, 12. apr 2019, 13:29) - slavko [neregistrovani]

Re.Re. Slavko

Moram da vas ispravim kada pišete "sudom upravljaju oni koji su sirom sveta pocinili najvece genocide" jer Međunarodni sud pravde u Hagu nisu stvorili oni koje vi pominjete nego UN a to je i najviši sud UN.

(petak, 12. apr 2019, 13:17) - Воронцов [neregistrovani]

Мотив освете не може бити оправдање за злочин

То многи никада неће ни да схвате ни да прихвате.Објашњење је они су побили ове онда су ови да се освете побили оне итд.Ако се конкретно зна који злочинац је починио злочин онда он треба и да одговара за злочин. Убити са мотивом освете недужне само зато што припадају народу из којег је неко починио злочин јесте само нови злочин.Ја то видим као проширени облик крвне освете.У крвној освети убију било којег члана неке породице само зато што је неко из те породице неког убио.У овој проширеној крвној освети убију било ког припадника неког народа само зато што је неки припадник тог народа починио злочин над припадником другог народа.И тако у недоглед, освета над недужним нови злочин за новим.

(petak, 12. apr 2019, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

@ Voroncov..

E, vala imas prava od A do Z........

(petak, 12. apr 2019, 12:49) - Воронцов [neregistrovani]

Ре @

Молим, докажите да није тако ? Или шта од наведеног није истина?

(petak, 12. apr 2019, 12:39) - milan [neregistrovani]

Srebrenica

Jednom prilikom sam iz radoznalosti i sakupljanja činjenica,
posetio Srebrenicu i okolne krajeve.Živim u jednoj državi,EU
koja je sebi uzela pravo da samo ona govori istinu o tom
pitanju te sam i sam pokušao doći do svoje istine.

U Srebrenici i širem području Srebrenice je negde do
tog zločina bilo ubijenih oko 760 pripadnika Srbske
narodnosti - vojnika i civila, među kojima je bio i
znatan broj dece. Problem nije bio u broju poboja,
nego o svireposti. Mnoge žrtve, među kojima su bila
i deca, su bila pobivana ritualski. Bilo je primera gde
su vojniku, koji je ušao u te krajeve, bili pobiveni svi
u kući. Deca, žena, otac, majka. Tamo mi je jedan
gospodin postavio i pitanje, kako bi ja postupio ako
bi se posle godine ili dve kao vojnik vratio u svoj
domaći kraj i tamo zatekao svu družinu sa odrezanim
glavama te da su mi zločinci pred "nosom," u Srebrenici.

Odgovorio sam mu mirno, što sam mirnije mogao da ja
točno znam šta bi napravio, ako bi to uistinu ja doživeo
i ako bi mi ti zločinci bili na dohvat ruke.(petak, 12. apr 2019, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

@Сребреница је највећа издаја тадашњег руководства Републике српске

Ти се разумеш баш у све, да не свираш можда и клавир као Чеда бравар?