U udžbenicima hrvatskih kantona priznali Kosovo

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine i po tome je najmlađa evropska država, a Srbija ne priznaje njenu nezavisnost što je uzrok nestabilnosti ovog prostora, navodi se u udžbenicima geografije osnovnih škola zapadnih hrvatskih kantona u BiH, preneli su banjalučki mediji.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja iz Mostara Dušan Golo za "Politiku" kaže da to nije jedina lekcija u kojoj se iskrivljuju činjenice po nastavnom programu pomenutih škola.

"To govori i o položaju Srba u Federaciji BiH (FBiH), o čemu i naši političari najčešće govore defanzivno, tek kada uzvraćaju na optužbe Bošnjaka ili Hrvata u RS. A nama je daleko teže po svim parametrima", kaže Golo.

List podseća na podatke prikupljene popisom stanovništva u BiH 2013. godine, prema kojima od predratnih više od pola miliona Srba, koliko ih je prema procenama živelo na današnjem prostoru FBiH, tamo sada živi desetostruko manje, odnosno 56.550, što je tek 2,5 odsto ukupnog stanovništva.

"Od 150 pripravnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu samo je jedan srpske nacionalnosti. Kada se obratimo nekoj instituciji, odgovore nam, uz izvinjenje, kako nemaju program na ćirilici. To je ilustracija naših ustavnih prava, kao konstituvnog naroda u Mostaru, gradu koji je prvi etnički očišćen u BiH i gde danas, od nekadašnjih više od 30.000 Srba, živi sedam puta manje", dodaje Golo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво