Mas: Skoplje i Atina pokazali da konflikte treba pragmatično rešavati

Da li države sa svojim susedima sarađuju ili ne, ima veliki uticaj, daleko veći od samog susreta, poručio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas, uoči puta na konferenciju šefova diplomatija Berlinskog procesa u Varšavi. Podvlači da su Skoplje i Atina pokazali da se isplati konflikte pragmatično rešavati i tražiti poverenje svojih suseda.

Hajko Mas je, u saopštenju, istakao da je region Zapadnog Balkana od ogromnog značaja za Evropu.

"Razdori koji tamo i dalje određuju razmišljanje na političkoj sceni sprečavaju ne samo pomirenje, već i ekonomski rast. Berlinskim procesom pomažemo da zajedno prebrodimo te razdore", rekao je Mas.

Šef nemačke diplomatije je naveo da kroz veću povezanost Berlinskim procesom žele da ojačaju veze između ljudi i ekonomskih prostora regiona.

Podvlači da su Skoplje i Atina pokazali da se isplati konflikte pragmatično rešavati i tražiti poverenje svojih suseda.

Najavio je da će Nemačka zbog toga i dalje podržavati region, jer će se napredak dugoročno isplatiti, kako za region Zapadnog Balkana, tako i za celu Evropu.

Sastanak šefova diplomatija zemalja Berlinskog procesa je priprema za Samit koji je zakazan za 7. maj u Poljskoj.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 12. apr 2019, 10:41) - Dejan [neregistrovani]

Pragmaticno

Naravno da je pragmaticno: severna Makedonija ce dobiti NATO-bazu; to ce im kao biti zastita od moguce pobune Albanaca; Grci, koji su finansijski pukli, ce dobiti lovu. NATO ce dobiti novu bazu. Posto im je jedini nesaveznik u tom regionu Srbija, zna se zasto im je ta baza na granici sa Srbijom bitna. A Albanci se nece pobuniti jer ce ionako demografski dobiti Makedoniju za 20 godina.