NATO avioni u akciji iznad Crne Gore

Dva aviona "jurofajtera", italijanskog ratnog vazduhoplovstva, presrela su civilni avion koji je izgubio komunikaciju sa civilnom kontrolom vazdušnog saobraćaja nad Hrvatskom i krenuo na jug prema Crnoj Gori i Albaniji.

To je prvi put da su NATO avioni lansirani da izvrše misiju zaštite vazdušnog prostora nad Crnom Gorom, kaže se u saopštenju Alijanse, dostavljenom agenciji Mina.

Italijanski avion je u utorak iz vazduhoplovne baze Đoja del Kole, nekih 20 kilometara južno od Barija, pokrenut od NATO-ovog Centra za kombinovane vazdušne operacije u Torejonu u Španiji.

"Dva aviona 'jurofajtera' koja su u pripravnosti da zaštite vazdušni prostor NATO-a nad Italijom, Albanijom i Crnom Gorom pod okriljem Saveza, uspešno su presrela avion samo nekoliko minuta kasnije", navodi se u saopštenju Alijanse.

Dodaje se da su piloti "jurofajtera" uradili vizuelnu proveru aviona kako bi se isključila neka eventualna nezakonita radnja, tehnička ili druga pitanja.

Utvrđeno je da je gubitak komunikacije povezan sa nesporazumom između civilne kontrole letenja i posade avio-kompanije.

Kako se navodi, nakon nastavka redovnog kontakta sa civilnim kontrolorima, avion je nastavio da ide do svoje destinacije u Hurgadu, u Egipat.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 12. apr 2019, 07:52) - flamantes [neregistrovani]

A što vas briga

što se radi u Crnoj Gori?