Bogdanov: Makedonski je regionalna norma bugarskog jezika

Bugarski poslanik iz "Ujedinjenih patriota" Krasimir Bogdanov zatražio je da se kazne bugarske televizije koje prevode ili titluju sadržaje sa makedonskog na bugarski jezik, prenosi "Pres 24".

Krasimir Bogdanov navodi da bugarske televizije ne smeju da prevode sa makedonskog na bugarskih jezik, jer, kako smatra, makedonski predstavlja regionalnu normu bugarskog književnog jezika", prenosi bugarski portal Klub Z.

Međutim, kako je navedeno na portalu, on je istovremeno i priznao da makedonski nije lako razumljiv za građane Bugarske.

"Pozivam Savet za elektronske medije da izvrši kontrolu u televizijama koje koriste titlovanje tokom emitovanja sadržaja koja imaju veze sa Makedonijom. To je krajnje neumesno i treba da bude prekinuto. Poznata je činjenica, koja je bugarska nauka odavno dokazala, da jezik koji se govori u toj državi predstavlja regionalnu norma bugarskog književnog jezika", istakao je Bogdanov.

Dodaje da se upravo taj dijalekt koristi u jednom velikom delu Bugarske.

broj komentara 16 pošalji komentar
(petak, 12. apr 2019, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

Jezik

Zasto mora da se pominje hrvatski

(petak, 12. apr 2019, 00:39) - anonymous [neregistrovani]

re: milja

Sad vec ulazite u propagandu. Makedonski jezik nije bugarski, jer ako je nekada i bio, prilikom standardizacije se uzimao najzapadniji dijalekt, koji se i najviše razlikovao od standardnog bugarskog. Makedonski jezik je slavenski jezik, kao bugarski i srpski. A, cijela prica o antickim Makedoncima je obicna glupost, jer isti pripadaju grckoj kulturi i civilizaciji. Bez obzira sto svi mi imamo vecinu autohtonih balkanskih gena, nas to ne cini nista manje Slavenima, jer je osnova svakog naroda jezik, a nasi jezici su slavenski.

(četvrtak, 11. apr 2019, 21:24) - anonymous [neregistrovani]

Body Language

Makedonski jezik ne postoji, mi ovde govorimo ,,Body Language,,. Pozdrav od Makedonija, i brinite svoje brige i vi i Bugari.

(četvrtak, 11. apr 2019, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

Bravo gospodine Pero!

Umesto da gledamo svoja posla mi svukuda zabijamo svoj nos i zameramo se zbog onih koji nama rade o glavi!

(četvrtak, 11. apr 2019, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Smor!

Sve je kao fol srpsko, a nije ništa!
Dok ovako budemo razmišljali, niko nas neće voleti! Ko smo mi da drugima naređujemo ko su, šta su i šta žele da budu?

(četvrtak, 11. apr 2019, 18:58) - anonymous [neregistrovani]

Cemu uopste komentari

Covjek je rekao istinu, isto kao sto je istina da su tzv. crmogorski i bosanski ustvari srpsko-hrvatski, hrvatsko- srpski jezik.

(četvrtak, 11. apr 2019, 18:54) - pozdrav svima [neregistrovani]

Makedonski jezik

Ima daleko više sličnosti sa srpskim nego sa bugarskim jezikom.

(četvrtak, 11. apr 2019, 18:42) - Миља [neregistrovani]

Ниђе везе

Македонски језик је по структури другачији од осталих словенских језика. Он је аналитички, док су српски и бугарски синтетички; македонски језик има балканско-романску граматику, док српски и бугарски имају словенску, итд...
С научне стране, македонски је језик за себе.

(četvrtak, 11. apr 2019, 18:25) - Pera pisar iz administrativnog odeljenja [neregistrovani]

У чему је проблем

Прво, шта имамо ми са тим? Зар да нас опет заваде с Бугарима неки други од чега немамо никакве користи, само штете, Зашто да дајемо мишљење уопште? Друго, Бугари су у праву. Језик је исти: чланови а не падежи, итд итд... Они би хтели бугарске пасоше, а не би језик? Е па не може. И да поновим, то са нама нема ама баш никакве везе.

(četvrtak, 11. apr 2019, 17:44) - Peđa [neregistrovani]

jezik

Slažem se sa Vama, samo pored hrvatskog, bosanskog i crnogorskog, treba dodati i srpski kako varijantu jednog jezika koje se zove srpsko-hrvatski!