Bogdanov: Makedonski je regionalna norma bugarskog jezika

Bugarski poslanik iz "Ujedinjenih patriota" Krasimir Bogdanov zatražio je da se kazne bugarske televizije koje prevode ili titluju sadržaje sa makedonskog na bugarski jezik, prenosi "Pres 24".

Krasimir Bogdanov navodi da bugarske televizije ne smeju da prevode sa makedonskog na bugarskih jezik, jer, kako smatra, makedonski predstavlja regionalnu normu bugarskog književnog jezika", prenosi bugarski portal Klub Z.

Međutim, kako je navedeno na portalu, on je istovremeno i priznao da makedonski nije lako razumljiv za građane Bugarske.

"Pozivam Savet za elektronske medije da izvrši kontrolu u televizijama koje koriste titlovanje tokom emitovanja sadržaja koja imaju veze sa Makedonijom. To je krajnje neumesno i treba da bude prekinuto. Poznata je činjenica, koja je bugarska nauka odavno dokazala, da jezik koji se govori u toj državi predstavlja regionalnu norma bugarskog književnog jezika", istakao je Bogdanov.

Dodaje da se upravo taj dijalekt koristi u jednom velikom delu Bugarske.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво