Plenković o špijunskoj aferi: Ništa novo

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da u odnosima Hrvatske i Slovenije nema "velike drame".

Andrej Plenković je nakon završenog sastanka lidera EU u Briselu rekao novinarima da je na marginama tog sastanka razgovarao sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom, i to usred skandala zbog špijunske afere.

Upitan da li su razgovarali o optužbama Slovenije da je obaveštajna služba Hrvatske prisluškivala slovenačke zvaničnike, Plenković je rekao da "to nije ništa novo".

"Uskoro su evropski izbori i svako mora da ima neku malu temu i da pokazuje kako štiti nacionalne interese", rekao je Plenković.

Smatra da u odnosima sa susedom "nema velike drame".

Napomenuo je da bi voleo da dve zemlje sednu za sto i reše probleme, i u tom kontekstu dodao da će sa Šarecom razgovarati i na predstojećem samitu "16 + 1" u Dubrovniku.

Šarec žali

Slovenački premijer rekao je da "žali zbog mlake reakcije Brisela" na špijunsku aferu.

"Od Evropske komisije sam očekivao da naglasi da je potrebno da se poštuje vladavina prava i da su pritisci na medije nedopustivi, posebno ako dolaze iz susedne države", rekao je Šarec novinarima u Briselu, prenosi STA.

Komentarišući opasku da je pokušao da uvede vanredno stanje uoči izbora u EU, on je rekao da toga nema.

"Odgovorili smo na pritisak. Sazvali smo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost jer je za to bilo niz inicijativa, a ja to smatram ispravnim", rekao je Šarec.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 11. apr 2019, 10:13) - Rade [neregistrovani]

SLO-HR

Kada su YU rasturali bili su jedinstveni.