Demonstranti palili račune za struju u Podgorici

Dvadesetak građana i aktivisti pokreta "Odupri se – 97.000", blokirali su ulaze zgrada Crnogorskog elektrodistributivnog sistema i Elektroprivrede u Podgorici, prenosi RTCG.

U zgradi se u trenutku blokade nalazilo oko 150 zaposlenih, piše portal CdM. 

Time se, kako su najavili, nastavlja akcija građanske neposlušnosti. 

Iako je jedan od učesnika performansa saopštio da su radnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) iz zgrade izašli na poslednji izlaz, na te tvrdnje su iz te kompanije CdM-u kazali da ne postoje dva ulaza, odnosno izlaza.

Zgrada CEDIS-a bila je blokadi više od sat vremena.

Jedan od pripadnik pokreta "Odupri se - 97.000", Dragan Šoškić, kaže da su planirali mirni protest, i da nisu očekivali da će doći do blokade.

"Radnici, umesto da izađu na zadnji izlaz, oni su pokušali da izađu na ovaj. Osim njih, tu su bili još neki pojedinci koji nisu zaposleni ovde i pokušali su da nas udare. Znam da ovo nisu radnici jer ih poznajem od ranije", naveo je Šoškić.

Prilikom performansa, okupljeni građani su nosili račune za struju koje su potom i zapalili, navodi CdM.

Ispred ulaza u prostorije CEDIS-a postavili su i transparente, a uzvikivali su "Mi smo država" i "Svi na ulice".

Jedan od aktivista Demir Hodžić je kazao da će svakodneno blokirati institucije, a pozvao je sve poslanike da im se pridruže i da uvek budu sa građanima.

Dve aktivistkinje prebačene u Klinički centar

Dve aktivistkinje pokreta "Odupri se-97.000" prebačene su u Klinički centar Crne Gore pošto su zadobile povrede tokom blokade zgrada Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u Podgorici, navode podgoričke "Vijesti".

"Grupa ljudi među kojima su i zaposleni CEDIS-a izašli su i fizički nasrnuli na učesnike akcije koji su bili međusobno vezani lancima i međusobno se držali za ruke kroz cevi", saopštili su "Vijestima" organizatori akcije.

Prava Crna Gora najoštrije je osudila napad nepoznatog lica koje je, kako se navodi, nasilno, krenuo da razbija proteste članova koji su se odvijali ispred ulaznih vrata Elektrodistribucije u Podgorici, saopštio je predsednik Prave Marko Milačić, navodi RTCG.

Milačić je tražio da se hitno utvrdi identitet napadača.

Crnogorska policija: Skup nije prijavljen

Crnogorska policija saopštila je da je bez prethodne prijave javnog okupljanja Upravi policije ispred prostorija Crnogorskog elektrodistributivnog sistema - CEDIS-a održano javno okupljanje grupe građana.

Kako se navodi, grupa građana, koja se prethodno okupila kod Sportskog centra "Morača" i krenula u koloni prema prostorijama CEDIS-a, je održala performans kojim su onemogućavali zaposlene u toj firmi da napuste ili pristupe službenim prostorijama.

Prilikom performansa grupa građana je koristila metalne lance i cevi kojima su onemogućavali ulazak i izlazak iz navedenih prostorija i pravila tzv. živi lanac kako bi otežavala pristup prostorijama, dodaje se u saopštenju.

Policija je saopštila da je uhapsila dve osobe, a da će protiv još dve osobe prijave biti podnete naknadno.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 11. apr 2019, 15:24) - anonymous [neregistrovani]

Ništa ne pomaze

Struju ce na kraju ipak morati da plate

(sreda, 10. apr 2019, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

eto ti sad

iskljucit ce vam struju i sta ce te onda?

(sreda, 10. apr 2019, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

zar postoji

Prava i Kriva Crna Gora????????