Li Kećang u Hrvatskoj, "opsadno stanje" u Zagrebu

Predsednik Narodnog veća Kine Li Kećang nalazi se u višednevnoj poseti Hrvatskoj. Kineski premijer sastao se u Zagrebu sa svojim hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, nakon čega ga je primila i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Andrej Plenković je posle susreta sa Li Kećangom istakao da je sastanak sa kineskim premijerom prekretnica u odnosima dveju zemalja.

"Razgovori su nam bili iskreni, prijateljski i plodnosni", poručio je Li Kećang.

Dodao je da će Peking uvoziti više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju kineskim potrošačima i podsticati ravnomerniju robnu razmenu.

Prethodno su ministri Kine i Hrvatske razmenili memorandume o saradnji na brojnim područjima.

Dve vlade potpisale su šest sporazuma u Zagrebu, a još četiri sporazuma biće potpisana u Dubrovniku na samitu Kine i 16 država srednje i jugoistočne Evrope.

Sporazumi se odnose na železnicu, poljoprivredu, digitalnu saradnju državne uprave s "Huavejom", Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, nauku i sport.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović istakla je posle sastanka sa Lijem, da je inicijativa "Jedan pojas, jedan put" komplementarna s Inicijativom triju mora, dok je kineski premijer poručio da je proširenje privredne saradnje Kine i Hrvatske od vitalnog značaja za Peking.

Navela je da ta inicijativa jačanjem infrastrukturnih i privrednih odnosa Kine i ostalih država podstiče svetski privredni razvoj i promoviše mir, bezbednost i prijateljstvo među državama, navodi se u saopštenju kabineta hrvatske predsednice.

Li je rekao da izuzetno ceni spremnost Hrvatske na saradnju i da hrvatsko-kineske odnose želi da zasniva na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom uvažavanju. 

Hrvatski zvaničnici razgovarali su sa Lijem i o modernizaciji pruge Zagreb–Rijeka i hrvatskih luka. 

Li Kećang će, posle dvodnevne posete Zagrebu, 11. i 12. aprila u Dubrovniku učestvovati na sastanku 16+1, na kojem će biti šefovi država istočne i srednje Evrope.

Odnosi Zagreba i Pekinga podignuti su na viši nivo nakon što je kineska firma izabrana za gradnju Pelješačkog mosta.

Zbog delegacije koju čini 250 kineskih zvaničnika i privrednika kao i zbog prolaska štićene kolone, u Zagrebu je tokom dana bilo "opsadno stanje" zbog čega su se stvorile velike gužve u saobraćaju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 11. apr 2019, 01:19) - anonymous [neregistrovani]

replika

procitaj jos jednom,nije predsednica rekla to sta ti kazes nego kineski predsednik vlade

(sreda, 10. apr 2019, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Kako sada ovo!?

A Rusofili sire pricu da nije moguce saradjivati sa Kinom i Rusijom i biti clan EU.

(sreda, 10. apr 2019, 19:35) - Zoran [neregistrovani]

Od vitalnog znacaja

Sta bre reče ova predsednica za Kinu je od vitalnog znacaja saradnja sa Hrvatskom