Micotakis: Grčka zadržava pravo veta na evropski put Skoplja

Lider najuticajnije opozicione stranke u Grčkoj Nove demokratije Kirijakos Micotakis istakao je da će njegova stranka poštovati Prespanski sporazum, koji je Grčka potpisala sa Severnom Makedonijom. Dodaje da će "raditi na poboljšanje problematičnih posledica koji su u suprotnosti sa grčkim interesima“, prenosi portal "a1on".

Micotakis je u intervjuu za Rojters ponovio da Grčka zadržava pravo veta u odnosu na evropsku budućnost Skoplja.

"Nova demokratija će poštovati sporazum koji je već ratifikovan u grčkom parlamentu, ali će raditi na poboljšanju problematičnih posledica koji su u suprotnosti sa grčkim interesima", rekao je Micotakis.

Ponovio je da "Grčka zadržava pravo da blokira proces integrisanja susedne zemlje u EU, ukoliko smeta da je to u suprotnosti sa grčkim nacionalnim interesima".

"Mislim da ne postoji neko ko bi očekivao da će se Grčka saglasiti o otvoranju i zatvaranju poglavlja kada postoje otvorena pitanja koja nisu regulisana dogovorom", kazao je predsednik Nove demokratije.

Micotakis je dodao da će se fokusirati na ostvarivanju interesa grčkih kompanija koji koriste brend "makedonski".

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 10. apr 2019, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

Evropski put Skoplja?

Sta je to? Cini mi se da je ta sargarepa odavno istrulila. Ima tu jos velikih problema. Na primer, sam grad Skoplje je realno na putu u istocni deo Velike Albanije, koja je od EU podjednako daleko kao i, recimo, Turska.