Uvredljivi grafiti na džamiji u Banjaluci

Na verskom objektu u izgradnji, banjalučkoj džamiji Arnaudiji, za sada nepoznata osoba ispisala je kukasti krst sa četiri slova "S". Slučaj je prijavljen policiji.

Iz Policijske uprave Banja Luka saopšteno je kako su izvršili uviđaj i da preduzimaju potrebne mere i radnje sa ciljem utvrđivanja ovih okolnosti ispisivanja uvredljivog sadržaja na verskom objektu koji se nalazi na raskrsnici ulica Braće Mažar i Majke Marije te Omladinske ulice u Banjoj Luci, prenosi Kliks.

O ovom nemilom događaju upoznat je i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

"Policijska uprava Banja Luka osuđuje svaki vid ispoljavanja netrpeljivosti, uvredljivih sadržaja i nasilničkog ponašanja", saopšeno je iz PU Banja Luka. 

Vlada RS osudila je uvredljive grafite na Arnaudija džamiji, ističući da je svaki vid iskazivanja bilo kakvog oblika netolerancije prema bilo kome neprihvatljiv.

Ne razumemo one koji na ovakav način pokušavaju da uruše mir i toleranciju koja je u interesu svih koji žive u Banja Luci i u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Sekretarijata za veru Vlade RS, prenosi Kliks. 

"Sekretarijat će, u skladu sa dosadašnjim radom nastojati da njeguje i razvija dostignuti stepen poverenja i razumevanja sa svim crkvama i verskim zajednicama sa uverenjem da ovaj incident neće i ne može imati negativne posledice na rad i aktivnosti Islamske zajednice u Banja Luci", navodi se u saopštenju.

Arnaudija je jedna od 15 srušenih džamija u tom gradu, a njena novna izgradnja počela je 2017. godine. Kamen-temeljac za obnovu položen je u aprilu. Izgrađena je 1595. godine, a uništena je 7. maja 1993. godine, istog dana kada i Ferhat-pašina džamija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 11. apr 2019, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Sram vas bilo!

Da se desilo na crkvi, bilo bi 50 komentara!

(sreda, 10. apr 2019, 16:12) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

Pridruzujem se svima koji su osudili ovaj akt bezobrazluka i nekulture. Ujedno i ja vidim da neko ko je ovo uradio nije dovoljno "shkolovan" ali je dovoljno uvredljiv kako za Muslimane tako i za nas Pravoslavne i za sve ljude koji vole dobre medjuljudske odnose.

(sreda, 10. apr 2019, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

Ово на слици..

..нити је 4С нити је кукасти крст, да је Србин писао написао би исправно 4С (леђима окренути) а кукасти крст Срби никада нису користили (зна се која су два народа користила и још користе) нити би га цртао у графиту.
Очигледно неуспела провокација неуспелог “Србина”.

(sreda, 10. apr 2019, 13:44) - milan lala [neregistrovani]

Kukasti kriz ?

A gde je taj "kukasti kriz" na slici ???