NATO donira 3D radar Crnoj Gori

NATO će donirati Crnoj Gori 3D radarski sistem koji će biti instaliran na Bjelasici, saopšteno je iz sedišta Alijanse.

Crnogorsko ministarstvo odbrane uputilo je ranije u NATO zahtev za ustupanje radara, čija je vrednost oko 20 miliona evra.

"Možemo potvrditi dodelu radarskog sistema crnogorskim vlastima. Ovaj važan korak predstavlja još jedan snažan napor da se osigura odbrana i zaštita vazdušnog prostora zemlje, zajedno sa vazdušnim policijskim snagama koje pružaju saveznički avioni iz Grčke i Italije", rekao je jedan zvaničnik Alijanse.

Ovu informaciju najavio je nedavno na sednici Odbora za bezbednost načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

"Na taj način ćemo pokriti one kritične tačke kako bi se zaokružila kompletna slika Crne Gore, s obzirom na to da NATO već pokriva teritoriju Crne Gore. Međutim, imajući u vidu njenu konfiguraciju, kao i to da imamo dosta takozvanih tamnih uglova, opredelili smo se za nabavku radara koji će najverovatnije biti postavljen na Bjelasici i na taj način će naš vazdušni prostor biti integrisan u NATO sistem", rekao je tada ministar Dakić.

Iz Ministarstva odbrane nisu jasno potvrdili informaciju koju je saopštio Dakić, već su naveli da su razgovori sa NATO-om u toku.

"Kao jedan od nacionalnih prioriteta je nabavka radara za nadzor vazdušnog prostora Crne Gore. Ministarstvo odbrane Crne Gore uputilo je zahtev za ustupanje radara, koji će biti razmatran na NATO Komitetu za investicije. Nakon eventualnog prihvatanja, krenuće se u proces pripreme radara, njegovog transporta i instalacije na teritoriji Crne Gore. Do stavljanja u operativnu upotrebu proces će trajati od 18 do 24 meseca", naveli su iz ministarstva.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, troškove transporta i instalacije snosiće crnogorska strana, a to bi moglo koštati državu oko četiri miliona evra, što predstavlja značajno manja izdvajanja nego ukoliko bi Crna Gora morala sama da snosi troškove nabavke radarskog sistema.

Dugoročnim planom odbrane planirana je nabavka 3D radara, a kao najpovoljnija lokacija za radarski položaj razmatra se lokalitet Zekova glava na planini Bjelasici.

"Na ovaj način, dostići će se puna operativna sposobnost za generisanje prepoznate slike o situaciji u vazdušnom prostoru Crne Gore", navedeno je u dokumentu ministarstva.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 11. apr 2019, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Sta da rade sa njim?

Mozda da broje zvezde ili da gledaju tude TV.

(sreda, 10. apr 2019, 16:55) - Alek [neregistrovani]

Svadba

A od kuma, radar!

(sreda, 10. apr 2019, 16:41) - anonymous [neregistrovani]

Balkanski apsurdi

Dok francusko-njemacke ili austrijsko-njemacke granice gotovo da i nema, na granicama izmedju bratskih naroda exYu prave bedeme, zidine, postavljaju radare, granicne kontrole sa deset i vise traka itd.

(sreda, 10. apr 2019, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Kontrola Srbije

Taj radar nema potrebe da kontrolise Srbiju, posto je na Pancicevom vrhu, jako blizu ski staze Krcmar, NATO-vski radar, koji osim Srbije, kontrolise redom Hrvatsku, BIH, Grcku, Albaniju, delove Bugarske, Rumunije, Italije i Madjarske..ajd zdravo, laku noc!

(sreda, 10. apr 2019, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Slazem se

NATO pakt sa svih strana strateski i organizaciono opkoljava Srbiju, dok se Srbija premislja da li da Rusiji da bazu u Nisu. Umesto da se uvodeci reciprocitet, kad vec imamo priliku i jakog saveznika uz sebe, stitimo od NATO-a koji i posle 20 godina nastavlja tamo gde je stao, mi odbijamo saveznike koji zele da nam pomognu pa kad se opet ponovi 1999-ta godina, a ponovice se jer mi sami nista ne cinimo da se to ponovo ne desi, onda cemo ponovo pricati price "gde su bili Rusi". Kad neko svesno radi u korist svoje stete saradjujuci sa neprijateljima, a odbijajuci prijatelje, kao sto to radi Srbija, njemu se ne moze pomoci.

(sreda, 10. apr 2019, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

Onda uzmite stvar u ruke

Kupite iz Rusije kontra radar koji će da ometa njihove signale i onemogućiti im kontrolu našeg vazdušnohg prostora!!!!
Putin nije lud,naš predsednik ne može da kalkuliše sa velikima.
Nesiguran je, a zemlju mu uništiše oni sa kojima želi da bude.
I Rusi imaju svoje interese,a realno ako naši ne idu u nato onda "Dreši kesu".
Ovo sa helikopterima će trajati do 2022.,a tenkova i BRD vozila nikad neće stići!
ENDE!

(sreda, 10. apr 2019, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Re Od sada samo cinjenice

Apsolutno tacno.

(sreda, 10. apr 2019, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Neka ga

Neka gleda i nas! Za svaki slucaj! :))

(sreda, 10. apr 2019, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

Од сада само чињенице

Све би било то тачно у вестима (око ваздушне слике изнад Црне Горе) да није један једини "мали" проблем - то радарско постројење ће се налазити на мање од 35 километара од наше границе. Тако да, кажемо отворено, - ово је радар који ће надгледати ситуацију изнад западног и југозападног дела Србије, скоро изнад трећине наше државе. Мало то има везе са Црном Гором.