Slovenija poručila Hrvatskoj da prestane sa špijunažom

Na sednici slovenačkog Saveta za nacionalnu bezbednost raspravljalo se o pokušaju Hrvatske da spreči slovenačke medije da izveštavaju o aktivnostima hrvatskih obaveštajnih službi u Sloveniji. Nakon sastanka saopšteno je da Slovenija očekuje od Hrvatske da se u budućnosti uzdrži od aktivnosti koje su u suprotnosti sa vrednostima EU. Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog uticaja hrvatske vlade na slovenačke medije, poručeno je u utorak iz Banskih dvora.

"Veće za nacionalnu sigurnost upoznalo se s prisluškivanjem u arbitražnom postupku te  osudilo bilo kakav pokušaj uticaja na slobodu medija u Sloveniji", objavljeno je nakon tročasovnog sastanka, preneli su slovenački mediji, navodi Indeks.

Učesnici sastanka Veća za nacionalnu sigurnost, koji je vodio premijer Šarec, izrazili su očekivanje da će se "Hrvatska ubuduće uzdržati od postupaka koji su u suprotnosti s vrednostima Europske unije, vladavinom prava te zaštitom ljudskih prava i sloboda", objavljeno je nakon sastanka vlade Slovenije.  

Nakon što je premijer Marjan Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obaveštajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku funkcionerku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedeljak dodatno eskalirala tvrdnjom televizije POP da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju. 

Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog uticaja hrvatske vlade na slovenačke medije, poručeno je u utorak iz Banskih dvora povodom tvrdnji medija u Sloveniji da je Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik hrvatske Vlade, pokušao sprečiti slovenačke medije da izveste o navodnom SOA prisluškivanju slovenačkih funkcionera. 

"Pokušaj zamene teza" 

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je povodom posanja slovenačkih medija o špijunskoj aferi s Hrvatskom , da je reč je o pravosudnom skandalu, a ne o obaveštajnoj problematici, i da je to pokušaj zamene teza.

"Činjenica jeste da je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo ropašću arbitraže. Reč je o pravosudnom skandalu, a ne o obaveštajnoj problematici, i odbacujemo ovaj pokušaj zamene teza", navodi se u saopštenju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je juče da Hrvatska nema ni mogućnosti ni ambicija da utiče na objave u slovenačkim medijima, nakon što je slovenački POP-TV objavio da je posrednik hrvatske vlade pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o tome da je SOA prisluškivala slovenačku stranu u vreme arbitražnog Postupka.

"Arbitraža je nepovratno kompromitovana zbog ponašanja slovenačke strane. Sabor je doneo jednoglasnu odluku, ona je obvezujuća i za moju Vladu kao i za prethodne", rekao  je Plenković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво