Orbanovi saradnici osnovali novinsku agenciju V4NA u Londonu

Grupa mađarskih biznismena i političara bliskih mađarskom premijeru Viktoru Orbanu osnovala je u Londonu novinsku agenciju pod imenom "V4NA", čiji će fokus biti na centralnoj i istočnoj Evropi, piše "Rojters".

Orbanovi saradnici stekli su kontrolu nad velikim delom mađarskih medija u poslednjih nekoliko godina pa je njegova stranka "Fides" preuzela potpunu kontrolu nad državnim medijima, dobijajući međunarodne optužbe da slabe slobodu govora, navodi britanska agencija.

Kako Rojters prenosi, Orban, međutim, nije bio u stanju da kontroliše međunarodne vesti, koje su bila daleko kritičnije od njega od lokalnih medija.

Novu kompaniju, zvanu V4NA, registrovao je u Londonu ambasador Mađarske u Velikoj Britaniji Kristof Salaj-Bobrovnički 31. decembra 2018.godine. Prošlog meseca, Arpad Haboni, Orbanov glavni "spin doktor" i siva eminencija, stekao je 40 odsto vlasništva u V4NA preko svoje londonske konsultantske firme, "Dunav Business Consulting Ltd" 

Konačno, "New Wave Media Group", u vlasništvu KESMA, fondacije koja kontroliše većinu mađarskih provladinih medija, preuzela je 57 odsto udela od Salaj-Bobrovničkog. Prvi vesti nove agencije sugerišu da će ona biti naklonjenija Orbanu, navodi Rojters.

Većina sadržaja sajta zahteva pretplatu, ali izbor naslova na prvoj strani odgovara stavovima Orbana, jednog od najoštrijih kritičara imigracije u Evropi, prenosi britanska agencija.

"Migrant ubio ženu nakon što je prešla na hrišćanstvo", jedan je od naslova od ponedeljka. Izveštaj o Mateu Salviniju, lideru italijanske lige, antimigrantski orijentisanom Ministru unutrašnjih poslova i Orbanovom savezniku, bio je naslovljen "Salvini: Građani treba da kontrolišu Evropu".

Ime agencije, V4NA oslikava njen fokus na Višegradsku četvorku, odnosno četiri zemlje Višegradske grupe: Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Češku, ali navodi se i da planira više pokrivenosti drugih centara uoči evropskih Parlamentarnih izbora zakazanih za maj.

"Naš tim od 50 novinara i timovi brzih reportera na lokacijama su na kojima se odigravaju vodeće priče u Evropi: London, Brisel, Pariz, Berlin, Prag, Budimpešta, Beograd, Bratislava, Varšava", stoji na veb sajtu agencije, V4NA.com.

U izjavi datoj elektronskom poštom, V4NA je saopštila da nudi "konzervativan, desničarski pogled" na evropske vesti. Nije bilo odgovora o odnosima agencije i mađarskih vlasti ili poslovnim planovima, mnavodo Rojters.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 09. apr 2019, 19:56) - Djordje [neregistrovani]

Evropa

Konačno lepe vesti. Želim uspeh u radu.