Bošnjački politički vrh opet bojkotovao Mostarski sajam

Svečanom otvaranju Mostarskog sajma privrede nije prisustvovao nijedan bošnjački politički predstavnik iz samog vrha državne strukture, piše Kliks.

Ceremoniji otvaranja 22. sajma privrede u Mostaru nisu prisustvovali ni predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, ni član Predsedništva BiH Šefik Džaferović kao ni predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić.

Novinari su Čovića upitali zbog čega niko od predstavnika bošnjačkog političkog vrha nije došao u Mostar, a on je odgovorio kako mu je žao zbog toga i da smatra kako takvo postupanje nije dobro.

"Tražili su da dodatno protokoliramo poziv za Šefika Džaferovića i Denisa Zvizdića, juče su otkazali, nešto slično se dogodilo i prošle godine. Ja mislim da je to loša poruka jer mi moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima. Meni je žao, ali to je njihov izbor", kazao je Čović.

Od političkih predstavnika koji se izjašnjavaju kao pripadnici bošnjačkog naroda, Sajmu u Mostaru prisustvovao je samo delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić, a koji je ujedno i predsednik SBB-a.

Ove godine na Sajmu nije bio premijer a ni predsednik nijedne države osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vlada Republike Hrvatske u Mostar je umesto premijera Andreja Plenkovića poslala ministra privrede Darka Horvata.

Ovo je već druga godina kako bošnjački politički predstavnici ignorišu Mostarski sajam. Nijedan predstavnik iz reda Bošnjaka nije prisustvovao ni prošlogodišnjem Sajmu privrede, a koji je obeležila Čovićeva večera s političkim predstavnicima bosanskih Hrvata, Hrvata iz Republike Hrvatske, Srba iz Republike Srpske i Srba iz Republike Srbije.

Naime, pre godinu dana, Čović uopše nije pozvao Bakira Izetbegovića na večeru s regionalnim liderima. Tako su s Čovićem večerali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković kao i bosanskohercegovački funkcioneri iz reda HDZ-a i SNSD-a i to Borjana Krišto, Marinko Čavara i Milorad Dodik.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 17. apr 2019, 22:28) - anonymous [neregistrovani]

Re: РЕ: Дискутабилан датум отварања

Pa nisi shvatio ni suštinu posta a dao si se u detaljnu elaboraciju istog. Pa nisu birali 10 april da provociraju muslimane nego Srbe, shvataš li ?

(sreda, 10. apr 2019, 14:10) - Воронцов [neregistrovani]

РЕ: Дискутабилан датум отварања

Напротив 10. април дан стварања НДХ могао им је бити само датум сећања на заједништво.Тада две највеће партије код Хрвата, Хрватска сељачка странка и код тадашњих муслимана Југословенска Муслиманска Организација дале су подршку стварању НДХ и дале људство за њену управу, У оружане снаге одлазили су добровољно и регрутациом ( у домобране се ишло ргрутациом) једнако и Хрвати и тадашњи муслимани.Дакле 10. април могао им је бити само датум подсећања на заједништво, а никако на раздвајање.

(sreda, 10. apr 2019, 09:49) - anonymous [neregistrovani]

“Истамбулу”

Граду је име Истанбул.

(utorak, 09. apr 2019, 18:32) - anonymous [neregistrovani]

Diskutabilan datum otvaranja

Prošle godine su imali veeeliko opravdanje da bojkotuju sajam jer je otvoren 10 aprila, tačno na 77 godišnjicu osnivanja NDH, a partneri Sajma su bili Privredna Komora Srbije i Vojvodine, tako da datum zasigurno nije slučajno odabran.

(utorak, 09. apr 2019, 17:48) - FORum LIvii [neregistrovani]

telesno ovde , duhovno tamo

Sta ce im Sajam u Mostaru ?
Ici ce oni na onaj u Izmiru i Istambulu !