SDA preti kontramerom na rezervni sastav policije RS

Stranka demokratske akcije upozorila je vlasti Republike Srpske da budu "svesne posledica" svojih najava o formiranju rezervnog sastava entitetske policije i poziva ih da obustave taj proces, prenosi sarajevski portal "Kliks".

Kako se navodi u saopštenju SDA, uvođenje rezervnog sastava narušiće dosadašnji balans u broju policijskih službenika i negativno uticati na opštu bezbednosnu sliku u BiH, posebno jer te najave dolaze u trenutku kada Milorad Dodik ponovo iscrtava neke nove karte tzv. "Velike Srbije", nauštrb BiH i Crne Gore. 

Stranka navodi da moraju biti svesni da će, ukoliko vlasti entiteta RS budu insistirale na uvođenju rezervnog sastava policije, to izazvati odlučan i konkretan odgovor u Federaciji BiH i njenim kantonima, u vidu uvođenja rezervnog sastava i opremanja policije u FBiH, piše Kliks. 

"Pri tome moraju uzeti u obzir da Federacija raspolaže sa puno većim finansijskim i drugim kapacitetima kada je u pitanju moguća nabavka dodatne opreme i angažovanja ljudstva za policijske snage. Zato je najbolje je da se uopšte ne kreće u takav proces. Pozivamo vlasti RS da ne preduzimaju nikakve poteze u tom smeru, jer izazivanje bilo kakve nestabilnosti nije u interesu nijednog naroda i građana u BiH, ali i regionu", piše u saopštenju SDA.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je 1. aprila formiranje rezervnog sastava policije RS.

broj komentara 0 pošalji komentar