Crnogorska strategija odbrane

U Predlogu strategije odbrane Crne Gore navodi se da će vojska upotrebiti sve raspoložive resurse, u saradnji sa ostalim elementima sistema odbrane i savezničkim snagama, u cilju zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore.

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu razmatraće u ponedeljak Predlog strategije odbrane koji je prošlog meseca usvojila Vlada Crne Gore.

U dokumentu se navodi da je opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori značajno smanjena, kao posledica integracije države u NATO, ali da se ne sme zanemariti.

"Vojska će upotrijebiti sve raspoložive resurse, u saradnji sa ostalim elementima sistema odbrane i savezničkim snagama, u cilju zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore", ističe se u Predlogu strategije.

Vojska će izgrađivati i održavati sposobnosti nadzora i zaštite mora i vazdušnog prostora u saradnji sa drugim državnim institucijama i saveznicima, tako da u slučaju potrebe obezbedi uspešno narastanje vojnog potencijala Crne Gore.

U dokumentu se navodi da doprinos razvoju sposobnosti i kapaciteta Alijanse direktno unapređuje bezbednost, stabilnost i prosperitet Crne Gore.

"Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga, i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Alijansi", ističe se u Predlogu strategije.

Navodi se da je globalno bezbednosno okruženje kompleksno i izloženo nepredvidivim promenama kao i intenzivnom uticaju globalizacijskih trendova i da ga karakterišu dominantno nekonvencionalne, asimetrične i hibridne pretnje.

Bezbednost države, kako se dodaje, može biti direktno i indirektno ugrožena nestabilnostima i konfliktima koji se dešavaju van njenih, ili granica regiona, odnosno kontinenta na kojem se nalazi, što zahteva značajne promene u pristupu odbrani.

Ukazuje se da je region jugoistočne Evrope opterećen događajima iz prošlosti i nerešenim problemima, što može prouzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima.

"Na bezbjednost Crne Gore mogu negativno uticati krize u regionu jugoistočne Evrope, ali se zbog posrednog uticaja ne mogu zanemariti ni nestabilnosti u drugim regionima", ocenjuje se u dokumentu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 10. apr 2019, 09:49) - flamantes [neregistrovani]

Pedja

''Za razliku od pojedinih citalaca koji komentarisu negativno o Crnoj Gori, zanemarujuci istorijsku i svaku drugu nit koja nas povezuje, ja Srbiji zelim mir i prosperitet!!! '', ne postoje istorijske i druge niti koje povezuju Srbiju i Crnu Goru.

(ponedeljak, 08. apr 2019, 09:46) - Pedja [neregistrovani]

Crna Gora

Za razliku od pojedinih citalaca koji komentarisu negativno o Crnoj Gori, zanemarujuci istorijsku i svaku drugu nit koja nas povezuje, ja Srbiji zelim mir i prosperitet!!!

(ponedeljak, 08. apr 2019, 08:44) - anonymous [neregistrovani]

Kipar

Primer Kipra dokazuje da clanstvo u Nato ne daje garanciju za ocuvanje teritorijalnog integriteta. Sta bi se desilo da Albanija, Nato clanica, napadne CG ? Pa nista, nebi ostale clanice mrdnule repom. Ne zelim to crnogorcima ali nisu svesni da su samo piuni (topovsko meso) i nista vise.

(ponedeljak, 08. apr 2019, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

Vo imja oca

Pa ovi sad poceli da se bave i geopolitikom. Cuj Crna Gora analizira stanje bezbednosti u Crnoj Gori ali i u regionu i Svetu.

(nedelja, 07. apr 2019, 22:33) - anonymous [neregistrovani]

Opasnosti

Nema cega da se plase: nema ni Otomanskog carstva, ni Mletacke republike.