Pantović: Crnogorska mornarica u misiji zaštite brodova UN

Načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore pukovnik Aleksandar Pantović najavio je da treći tim Mornarice VCG uskoro odlazi u misiju Evropske unije "Atalanta".

Aleksandar Pantović je za televiziju Nova M rekao da će dvanaest članova posade vojske Crne gore štititi brodove u okviru Svetskog programa hrane UN u vodama Adenskog zaliva i Indijskog okeana, dodavši da je reč o jednoj od najhumanijih operacija EU.

"Tim koji će veoma brzo otići u misiju 'Atalanta' baviće se zaštitom brodova na moru, a njihova uloga je zaštita samog broda i posade na brodu koja opslužuje teret koja se prevozi za potrebe pre svega humanitarnog karaktera", istakao je Pantović.

Razmeštaju se, kako kaže, na period od četiri, četiri i po meseca, a prvi put su u timu i pripadnici Vojne policije.

"Pored aktivnog učešća u misijama, Vojska Crne Gore planira i da opremi i obuči 50 odsto kopnenih snaga za učestvovanje i do deset odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize", naveo je Pantović.

Pantović je napomenuo da je učešće u stranim misijama veoma važno za iskustvo koje pripadnici VCG stiču u misijama i operacijama i d aje to važno za ukupnu reformu sistema odbrane.

Do sada je u međunarodnim misijama, kako kaže pukovnik Pantović, učestvovalo oko 500 vojnika CG.

"Gro tih učesnika u misijama je bio u okviru NATO operacije u Avganistanu i mi ukupno imamo oko 27 odsto pripadnika koji su služili u nekoj od ovih operacija, što je jedan veliki benefit za jedan mali sistem kao što je naš", zaključio je Pantović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 10. apr 2019, 09:51) - flamantes [neregistrovani]

Anonimuse


''E
E sad su UN u sigurnim rukama.'' Da znaš, u sigurnijim nego da ste vi otišli.

(nedelja, 07. apr 2019, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

E

E sad su UN u sigurnim rukama.