Rot: Popustio interes EU za Zapadni Balkan

U EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu", kaže za DW Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

"I dalje imam utisak da je popustio strateški interes EU i mnogih članica EU prema Zapadnom Balkanu", kaže Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

"To je problematično i brine me jer mi u EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu."

Rot je u razgovoru za DW naglasio da ga "raduje što ima partnera u EU koji u ime svih prepoznaju strateški značaj" ovog regiona, misleći na Bugarsku.

Državni sekretar je bio u delegaciji nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera, koji je u četvrtak i petak boravio u Sofiji.

Tokom posete je Štajnmajer hvalio angažman Bugarske prema susedstvu koje još nije deo EU.

Socijaldemokratski političar Rot smatra da je važno "podići vidljivost" Evropske unije u regionu sa jasnom porukom: "Ne ostavljamo ljude na Zapadnom Balkanu na cedilu, posebno jer je proces transformacije na putu u EU tako težak za ljude. To vidimo pre svega kod mladih koji napuštaju domovine i dolaze i u Nemačku jer na Zapadnom Balkanu više ne vide perspektivu za sebe."

"U prvom redu zajednica vrednosti"

Istovremeno, ovaj državni sekretar u razgovoru za DW naglašava da "ne sme biti političkih popusta" na polju demokratije, pravne države, poštovanja manjina i borbe protiv korupcije.

"Evropska unija nije u prvom redu zajedničko tržište niti ekonomski projekat nego zajednica vrednosti", dodaje on.

Nemačka će predsedavati EU u drugoj polovini sledeće godine, a Rot se nada velikom angažmanu na Zapadnom Balkanu.

"Naravno da smo danas zarobljeni drugim temama. Jedan primer je Bregzit koji košta mnogo energije i vremena. Trenutno imamo pregovore o finansijskom okviru EU. Tim je važnije da Zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema", zaključuje Mihael Rot.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво