Jadranko Prlić ide iza rešetaka britanskog zatvora

Haški osuđenik i bivši čelnik vlade tzv. Herceg-Bosne Jadranko Prlić ostatak zatvorske kazne odslužiće u Velikoj Britaniji, saopštio je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MICT).

Odluku je potpisao sudija Teodor Meron, a u saopštenju se podseća da je Haški tribunal pre 15 godina postigao sporazum sa Velikom Britanijom o tome da haški osuđenici izdržavaju zatvorske kazne u toj državi.

Naredni korak je da pravosudna institucija u Hagu zatraži od Velike Britanije dozvolu da Prlić služi zatvorsku kaznu u toj zemlji, a nakon pristanka biće preduzete sve pravne i tehničke mere da se Jadranko Prlić iz Holandije prebaci iza rešetaka britanskog zatvora.

Kako je Kliks ranije pisao, Prlić bi trebalo da služi kaznu u zatvoru na jednom od britanskih ostrva, a u opciji su Isle of Wight i Isle of Man.

Oba zatvora su B i C kategorije i u njima kazne služe osobe osuđene za teška krivična dela, a među njim i seksualni prestupnici, silovatelji i pedofili.

Do okončanja transfera Prlić će ostati u zatvorskoj jedinici u Hagu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osudio je pravosnažno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

broj komentara 0 pošalji komentar