Tirana, Priština napustila skup zbog fusnote i znaka Unmika

Delegacija Prištine napustila konferenciju o klimi na Zapadnom Balkanu u Tirani, pošto je Beograd insistirao da ta delegacija bude predstavljena sa fusnotom i logom Unmika.

Delegacija Beograda uslovila je prisustvo na konferenciji da Priština ne može da ima pravo glasa i da bude adekvatno predstavljena, ali je kosovska delegacija to odbila, javio je albanski Top čenel.

Navodi se da su obe delegacije na konferenciju pozvane sa "podjednakom važnošću", a albanski ministar za životnu sredine Bljendi Kljoši je rekao da je o tome prethodno postignut dogovor sa UN i sa Beogradom.

Dogovoreno je, kako je naveo, da Kosovo može da bude prisutno na konferenciji samo u statusu specijalnog gosta.

U međuvremenu, kosovsko Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje saopštilo je da je ministar Fatmir Matoši pozvan da učestvuje na konferenciji, ali da je, kada je shvatio da će Priština biti predstavljena sa fusnotom i pod logom Unmika, odlučio da delegacija u znak protesta bojkotuje konferenciju.

Matoši je novinarima u Tirani rekao da je predstavljanje Prištine sa fusnotom i pod logom Unmika neprihvatljivo i da se to, kako je rekao, više nikada neće ponoviti.

Navodi se da je rekao da će biti održana još jedna konferencija na tehničkom nivou koju će, kako kaže, Priština iskoristiti kao priliku da se sastane sa donatorima i od njih zatraži podršku za tekuće kosovske projekte.

Matoši je, kako prenosi Koha, rekao da se borba za čistu sredinu ne može postići isključivanjem Kosova iz projekata ili donošenja odluka na zajedničkim konferencijama.

"Rekao sam zvaničnicima UN da niko ne bi trebao ni da sanja da će to pomoći čistoj životnoj sredini, efikasnom ratu protiv klimatskih promena na Zapadnom Balkanu ako neko veruje da jednu zemlju može da isključi iz projekata i donošenja odluka", istakao je Matoši.

Organizatori konferencije su Program Ujedinjenih nacija, Organizacije UN za hranu i poljoprivredu i Vlada Republike Albanije, uz finansijsku podršku Ministarstva životne sredine Češke Republike.

Svrha ministarske konferencije bila je da olakša pristup finansiranju klimatskih promena, uključujući angažovanje i pristup klimatskim fondovima.

Očekivalo se da na konferenciji bude usvojena deklaracija kojom bi se podržala ubrzana finansijska podrška klimatskim projektima na Zapadnom Balkanu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 05. apr 2019, 22:22) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo i Metohija

Niti jedna zemlja nije iskljucena, jedino je delegacija albanaca sa privremeno okupirane srpske teritorije Kosova i Metohije demonstrativno napustila desavanje, jer im nisu uvazili zahtev da se predstavljaju kao delegacija nepostojece drzave Kosova!
Stvari uvek treba nazivati pravim imenima...

(petak, 05. apr 2019, 22:16) - anonymous [neregistrovani]

Ovakvi skupovi su samo za drzave

a ne za tzv. drzave koje pokusavaju da teroristicko otimanje tudje terirorije legalizuju...