Linta: Neprijateljski zahtev hrvatskih poslanika

Pedsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao neprijateljski zahtev hrvatskih poslanika Mire Bulja iz Mosta, Hrvoja Zekanovića iz Hrasta i drugih da hrvatske vlasti blokiraju Srbiju u pristupnim pregovorima o članstvu u EU dok ne pruži sve dostupne informacije o nestalima i masovnim grobnicama.

"Bulj i Zekanović dobro znaju anticivilizacijsku činjenicu da u Hrvatskoj postoji 36 poznatih grobnih mesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci Srba, a vlast u Zagrebu nema volju da se ekshumiraju", naveo je Miodrag Linta u saopštenju.

On je naveo da se jedno od tih mesta nalazi na kninskom groblju gde je sahranjeno 11 masakriranih Srba i jedan musliman tokom i posle zločinačke akcije Miljevački plato. S druge strane, Srbija je uvek pokazala volju da se istraži svako mesto za koje je Hrvatska smatrala da se nalaze posmrtni ostaci Hrvata, ističe Linta.

Linta ističe da je Hrvatska jedina država u regionu u kojoj postoje registrovana grobna mesta. 

"Može se samo pretpostaviti koliko ima nepoznatih i skrivenih grobnih mesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci Srba. Takođe, u zavodima za sudsku medicinu u Zagrebu i Osijeku nalazi se 911 posmtrnih ostataka žrtava od kojih je najmanje 400 posmrtnih ostataka srpskih žrtava iz zločinačkih akcija Bljesak i Oluja", naveo je Linta.

On je ukazao da je u Hrvatskoj posle 2015. godine proces identifikacije srpskih žrtava faktički zaustavljen.

"Dobro je poznato da Hrvatska opstruiše proces ekshumacije i identifikacije srpskih žrtava jer bi se pokazalo da je tzv. Domovinski rat bio agresorski i zločinački rat s ciljem stvaranja Velike Hrvatske na načelima ustaškog pokreta. Pored toga, Hrvatska negiranjem srpskih žrtava negira brutalne zločine koji su počinili pripadnici hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga", istakao je Linta.

Tokom jučerašnje rasprave u hrvatskom Saboru o Predlogu zakona o nestalim osobama poslanici opozicionog Mosta i Hrasta tražili su blokadu Srbije u pregovorima sa EU dok, kako kažu, Beograd ne pruži informacije o nestalima, a pomenut je i zahtev za nadoknadu ratne štete.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 06. apr 2019, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

Bravo, g-dine Linta

Samo istinom i cinjenicama mozemo da se suprostavimo ovim bezdusnicima i njihovim lazima. Zato, samo napred, jer i Bog i ljudi vole istinu.

(petak, 05. apr 2019, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

Sto se tice blokade pristupa u EU,

tu smo im zahvalni, ali nece imati ni tu priliku. Sto se tice informacija, to neka se sve do jednog hrvatskog politicara povuku za usi i urade taj posao, jer ni one masovne grobnice za koje se zna, hrvatska ne otvara, a da ne pricamo na stotine nestalih, za koje se ne zna gde su zakopani.