Tužilaštvo BiH naredilo istragu protiv Mektića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo je sprovođenje istrage protiv ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića zbog prikupljanja i odavanja tajnih informacija i davanja lažnog iskaza Tužilaštvu, štoje prouzrokovalo teške posledice za bezbednost, vladavinu prava i ugled BiH.

Istraga protiv ministra Mektića otvorena je i zbog odavanja informacija o navodnim aktivnostima obaveštajaca i diplomata Hrvatske u naoružavanju selefija iz BiH.

Kako je saopšteno iz tužilaštva, naredba o sprovođenju istrage protiv Mektića donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim delima zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, odavanja tajnih podataka i davanja lažnog iskaza, preneo je sarajevski portal Kliks.

"Iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH, pribavio određene poverljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan na čuvanje tajne te podatke podelio s osobama koje nemaju ovlašćenje za pristup podacima s oznakom tajnosti, a potom dao lažni iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzrokovalo teške posledice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Navodi se da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi s oznakama tajnosti i da će predmet u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

Tužilaštvo BiH nedavno je saopštilo da je donelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv zamenika ministra bezbednosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli.

Mektić: Istraga je lični interes Tužilaštva

Dragan Mektić smatra da je Tužilaštvo BiH napokon smoglo snage da nešto uradi.

"Sada se pokazalo da kada imaju lični interes, mogu da rade, što do sada apsolutno nisu pokazali. Aposlutno ništa nisu radili, čak su doprinosili kriminalu i korupciji, zbog čega je korupcija postala sastavni deo države", rekao je Mektić.

Odluku da pokrenu istragu protiv njega, kaže, doneli su u skladu s rodbinskim intresima.

"Ovo je najveća glupost i budalaština Tužilaštva BiH kojem nije u interesu borba protiv kriminala i korupcije. Oni dosta koštaju ovaj narod i državu, a oni se bave nebitnim i perifernim stvarima. Tako je i ovaj put", rekao je ministar u izjavi za sarajevski portal Kliks.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo BiH nije motivisano interesima BiH.

"Pa kakvu sam ja tajnu otkrio ako nije bilo ništa", ukazao je Mektić koji tvrdi da Tužilaštvo BiH pokušava da opere pojedince od čitave situacije, a posebno novinara Matu Đakovića koji je, kako kaže, mesecima vozio automobil s diplomatskim tablicama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 05. apr 2019, 17:51) - milan lala [neregistrovani]

Beha

Cuj ti njih u Beha "vladavina prava i ugled .